Asafetida este o planta din familia patrunjelului [Apiaceae] cu un miros foarte puternic, respingator, asemanator cu usturoiul (nu foarte proaspat).
Este originara din Iran.Asafetida ajunge pana la 2 m inaltime,are flori galben -verzui si fructe ovale..
Se foloseste ca si condiment sucul laptos (obtinut din radacina) care devine dupa uscare o masa rasinoasa ca o guma,de culoare maronie.Extractia de guma incepe chiar inainte de inflorire.
Mirosul oribil al asafetidei nu se poate folosi in produsele alimentare, dar dupa prajire (si in doze mici), gustul devine placut, chiar pentru gusturile occidentale. Asa numita „pudra de asafetida†contine rasina amestecata cu faina de orez si astfel condimentul nu mai are un gust foarte puternic, fiind mai usor de folosit. Asafetida a fost un condiment foarte popular in Europa inca din timpul romanilor si a fost foarte mult utilizata in Era Medievala (de exemplu pentru aroma carnii de oaie la gratar), dar a cazut in dizgratie mai apoi.
Inca este un ingredient important in Iran si popular pentru unii Brahmini din India care nu consuma usturoi. In bucataria indiana nu este combinat cu usturoi sau ceapa in mod normal, dar este privit ca o alternativa sau un substituent pentru acestea; este utilizat mai mereu pentru mancarurile cu legume. Mixul condimentar din sudul Indiei sambaar podi contine adesea asafetida.Se mai foloseste la prepararea anumitor muraturi precum si in prepararea anumitor mancaruri cu oleaginoase precum lintea, cu dublu rol,atat pe post de condiment cat si pentru a preveni meteorismul.
Asafetida se pastreaza in borcane inchise etans,latfel,aroma sa poate contamina si schimba,aromele celorlalte condimente aflate in apropierea sa.
Doza de utilizare difera pentru pudra si rasina pura. Rasina este puternic aromata si trebuie folosita cu grija.Deoarece este puternica dar si solubila in grasimi,un bob de rasina este mai m ult decat necesr pentru a aroma o oala de mancare.
Mai este folosita si in medicina pentru iritatii nervoase,depresie,migrene si ameteli,dar si pentru tulburari gastro-intestinale,meteorism si altele.