Boldo - Peumus Boldus

Boldo este un arbust pitic, peren, cu o dezvoltare lenta, care creste 6-8 m in inaltime si este verde tot timpul anului. Frunzele sale sunt aspre si casante, verzi- cenusii si emana un miros de ce aminteste de cel de camfor atunci cand sunt strivite.

poza reteta culinara

Florile de boldo sunt fie feminine, fie masculine iar pomul de boldo face doar flori de un singur sex ; de aceea, plante atat feminine cat si masculine trebuies crescute laolalta pentru a se reproduce.Ele sunt de culoarea galben- pal si cresc grupate in buchetele in varful crengilor iar fructele sunt mici sunt comestibile si foarte bogate in zaharuri.
Boldo se gaseste in regiunile Anzilor din Chile si Peru, si de asemenea este o planta indigena in anumite parti din Maroc. Se cultiva in Italia, Brazilia si Africa de Nord pentru a satisface cererea frunzelor ei medicinale pe pietele din Europa si Canada unde este larg folosita.
poza reteta culinara

De la boldo se folosesc ca si condiment frunzele, care au miros ciudat.Aceste frunze sunt un substituent eficient pentru cele de dafin indian gasite in bucataria din India de nord. In bucatariile de vest acesta poate substitui dafinul cu succes la prepararea mancarurilor de peste si al sosurilor.Boldo merge foarte bine cu ciuperci si muraturi .Este totusi putin raspandit ca si codiment ceea ce este curios,caci aroma sa pare sa placa tuturor care l-au incercat.
In intreaga lume, planta este folosita in homeopatie si medicina naturista. In fitoterapie se utilizeaza frunzele si scoarta (din care se extrage boldina).
poza reteta culinara

Boldo este un remediu specific pentru problemele vezicii biliare, precum calculi sau inflamatii. Se foloseste si la dureri viscerale cauzate de probleme la ficat sau vezica biliara. Datorita proprietatilor de emolient urinar si antiseptic, boldo se foloseste si la cistita.Alte aplicatii:afectiuni gastrice, afectiuni digestive, sifilis, gonoree, aerofagie, flatulenta, reumatism, guta, icter, raceli, dispepsie, cancer - sub forma de infuzie sau decoct din frunze, tinctura.
Atentie!!!Supradozajul sau utilizarea plantei poate avea efecte avortive si nu se recomanda utilizarea la femeile insarcinate.

Ultimele produse cu reduceri