Saflor sau sofranas (Carthamus tinctorius L.)

Saflor sau sofranas (Carthamus tinctorius L.) este o planta oleifera cultivata anual pe glob pe suprafete de 1,1-1,2 milioane hectare, cu utilizari in industria farmaceutica,si in industria alimentara.Apartine familiei Asteraceae (familia ochiul-boului).Alte denumiri populare: crapusnic, pintenoaga, sofran, sofranel-rosu, sofranel-prost.

poza reteta culinara

Florile de saflor contin cartamin, o vopsea de tip flavonoid, dar nu ulei esential. Florile servesc la obtinerea unui colorant galben sau portocaliu folosit in industria alimentara. Se folosea pentru vopsit in diferite nuante de galben.Valoarea sa de condiment este aproape nula,dar este folosita ca inlocuuitor al safronului[sofran].
poza reteta culinara

In unele tari,este chiar vanduta sub numele de sofran turistilor.Orice nu este foarte scump,este saflor,si nu sofran,indiferent de ceea ce scrie pe eticheta.Planta este foarte mult cultivata pentru uleiul comestibil, care este extras din seminte. Florile uscate de sofranas pot aparea ocazional in amestecurile de plante Mediteraneene.
Planta este mult mai importanta pentru calitatile ei terapeutice decat pentru cele condimentare.
poza reteta culinara

Actiune farmacologica: se folosesc florile si fructele. Ajuta ca emolient si antiseptic in afectiunile bronhice, prin fluidificarea si eliminarea sputei, antiinflamatoare, bacteriostatic, behic, antitusiv, laxativa si chiar purgativ(uleiul). Elimina apa in exces prin eliminare urinara.

Ultimele produse cu reduceri