Chimen (Carum carvi) este o planta din familia Apiaceae, care creste in Europa si in vestul Asiei. Astazi, este cultivat mai ales in Olanda, estul Europei si Germania, nordul Africii, in special in Egipt.Chimenul (in engleza Caraway) nu este acelasi lucru cu Chimionul - Cuminum cyminum (in engleza Cumin). Este incorect si foarte multi fac aceasta confuzie in diverse publicatii.El creste pe solurile argiloase, uscate.De la chimen se folosesc fructele.Fructele au un miros si gust puternic, asemanator cu anasonul, care provine de la uleiurile aromatice continute.
Avand in vedere aroma sa puternica, chimenul este cel mai des folosit in bucatariile picante, puternic condimentate, de exemplu in bucataria indiana, in Orientul Mijlociu, in nordul Africii si in bucataria Mexicana,dar si in tarile scandinave.Este folosit ca si condiment pentru supe, salate de varza, sfecla, chifle, paine, in mancarurile marocane pe baza de carne de miel si la condimentarea carnii in Mexic, la mancaruri precum chilli con carne.Nu ultimul rand trebuie mentionat lichiorul de chimen, cunoscut ca kummel in USA, care este in cea mai mare parte produs si consumat in nordul Germaniei si Scandinavia (akvavit).
Inca din timpurile Romane exista multa documentatie despre numeroase aplicatii medicale ale chimenului.Actiune farmaceutica: stimulent al secretiilor gastrice, carminativ, galactagog, regleaza functiile stomacului, creste diureza, antiinflamator intestinal, antiseptic gastric si intestinal, antispastic, diuretic, galactagog, stimulent, fluidifica secretiile bronhice.
La copiii mici se administreaza cu prudenta, intrucat - foarte rar - poate declansa crize de epilepsie.La femeile insarcinate, supradozarea semintelor de chimen (peste 10 g luate zilnic) poate produce avortul. Uleiul volatil de chimen este folosit de industria cosmetica pentru fabricarea parfumurilor.