A sosit vremea desertului...Astazi vom pregati tot o rulada, o reteta pe care am scos-o la repezeala dar a iesit foarte buna. Cei care nu iubesc aroma de lamaie, pot inlocui coaja de lamaie, cu coaja de portocala, care in combinatie cu cacaoa, este chiar mai gustoasa, dar eu prefer ca de obicei lamaia.
Deci pentru aceasta reteta avem nevoie:
-aluat: 4 oua, 130 gr zahar, 120 gr faina, 2 linguri cu cacao neagra, 2 linguri de apa, 1 lingurita praf de copt.
-crema: 1 kg de iaurt gras, 2 linguri cu varf de gelatina praf, 250 gr zahar pudra, 1 1/2 lingurita coaja de lamaie rasa.
-sirop si decor: jumatate de borcan de dulceata de cirese, sau la alegere.
-glazura:300-350 gr zahar pudra din comert, 1 lingurita cu varf de cacao, cateva linguri de apa [3-4].
Daca doriti sa urmariti fotografiile si reteta pas cu pas dati click pe butonul 'deschide' de mai jos.
1-Se unge cu margarina o foaie de hartioe de copt, la dimensiunile tavii de copt. Dam drumul la cuptor la 190 de grade, apoi trecem la prepararea aluatului. Se bat spuma albusurile cu zaharul, apoi dupa ce s-a intarit, adaugam apa rece si galbenusurile si mai batem putin la mixer.
2-Se amesteca faina cu cacaoa si praful de copt si se toarna peste ouale batute si ...
3-...se amesteca pana se omogenizeaza.
4-Se varsa compozitia in tava tapetata cu faina, si se intinde cu o lingura, apoi se da la cuptorul preincalzit pentru cca 20-30 de minute.
5-Se scoate si se ruleaza calda, cu tot cu hartia de copt, apoi se lasa la racit.
6-Pe urma trecem la prepararea cremei. Dizolvam in cca 100 gr apa fierbinte gelatina si in timp ce se topeste, noi batem iaurtul cu zaharul pudra, apoi adaugam si gelatina si coaja de lamaie, amestecam bine si apoi dam la frigider. FOARTE IMPORTANT! Iaurtul trebuie sa fie la temperatura camerei.
7-Daca doriti puteti pune si 2-3 picaturi de colorant galben si una de colorant albastru pentru o usoara culoare galben-verzui, dar la fel de bine poate ramane crema alba. Se da la frigider sa se intareasca, dar ar fi bine sa nu se intareasca complet inainte de umple rulada. Daca se intareste total numai dupa ce am umplut rulada, atunci are si rol fixator, tinand foaia bine stransa sa nu se desfaca. Deci daca o vedeti ca este putin moale ca o racitura, nu asteptati sa se intareasca prea tare.
8-Dupa ce rulada s-a racit, se desface cu grija de pe foaia de hartie, se umple cu crema intarita, si concomitent, pe masura ce o rulam o ungem si cu sirop. Pentru sirop, amestecam zeama de la jumatate de borcan de cirese cu cateva linguri de apa, dupa gustul fiecaruia, timp in care gustam sa nu diluam prea tare. Boabele de cirese, se lasa la scurs, pentru a le folosi la decor.
9-Dupa ce am rulat rulada, o prindem in scobitori si o lasam putin sa se usuce la suprafata, timp in care trecem la prepararea glazurii. Pentru glazura se amesteca bine cacaoa si zaharul pudra cernute sa nu ramana cocoloase, apoi se adauga apa, amestecand dupa fiecare lingura.
10-Dupa ce a ajuns la consistenta smantanii, o turnam cu lingura peste rulada, avand grija sa acopere bine si marginile.
11-Pentru a imbraca si marginile in glazura, ne folosimde un cutit de bucatarie. Daca doriti o rulada frumoasa, taiati putin capetele.
12-Inainte de a se intari glazura, punem boabele de dulceata scurse de sirop, una cate una, pentru a forma un model dupa fantezia fiecaruia. Neavand musafiri la masa, nu m-am chinuit prea mult cu ornatul. Se da la frigider, si se serveste dupa cateva ore.
Pofta buna!