Unul din deserturile mele preferate, este rulada diplomat. Desi gatesc si tort cu piscoturi de sampanie, prefer totusi reteta traditionala de diplomat asa cum o mai tin minte inca din copilarie, cand asteptam ziua cand primea marfa la Corso...Cei de varsta mea isi mai aduc aminte cred...
Deci pentru aceasta reteta,numai pentru aluat, avem nevoie de 130 g zahar, 130 g faina, 2 linguri apa, 4 oua, 1 praf de vanilie.
Pentru creme, avem nevoie de 1,4 kg smantana grasa, 20 g gelatina, 2 intaritoare de frisca,16+8 lingurite zahar pudra,75 ml apa, 1 praf de vanilie.
Daca doriti sa urmariti pozele si reteta pas cu pas dati click pebutonuil de mai jos.
1-Cantarim ingredientele si aprindem cuptorul. Tapetam cu hartie unsa cu margarina o tava mare pentru cuptor.
2-Se bat spuma albusurile cu zaharul tos pentru foaia de diplomat, apoi se adauga pe rand, apa, se mai bate putin cu mixerul, apoi galbenusurile cate unul, apoi se adauga in spuma de oua si faina, amestecata cu praful de vanilie, si se incorporeaza cu grija, amestecand cu lingura de jos in sus ca sa nu se 'lasa' aluatul. Se toarna apoi in tava tapetata cu hartie si se da la cuptor.
3- Se coace ca 20 de minute la cuptorul preincalzit, astfel incat sa nu apuce sa se rumeneasca prea tare, dupa cum se vede in fotografie.
4-Dupa ce s-a copt, se scoate si fierbinte inca se dezlipeste rapid sa nu se raceasca de pe foaia de copt si se ruleaza neumplut, apoi se lasa asa la racit. Daca apuca sa se raceasca, se inatreste si nu mai poate fi rulat deoarece se rupe foaia.
5-Cat timp se lasa la racit rulada, se prepara crema din 1 kg smantana, batute pana se intareste cu 16 lingurite de zahar pudra si praful de vanilie. Gelatina se desface in 75 ml apa fierbinte dar nu fiarta, si se amesteca pana se topeste, apoi se toarna in timp ce mixam frisca batuta cu mixerul pentru inca 1minut.
6-Daca este prea moale, se da la frigider putin, cat sa se intareasca atat cat sa o putem intinde, dar sa nuse intareasca detot, altfel se desface rulada si nu mai sta stransa. Deci dupa ce s-a intarit pution crema, o intindem peste rulada racita si desfacuta,.
7-Se prinde rulada in hartiade copt cu scobitori, apoi se da la frigider sa se intareasca complet crema, aproximativ o ora.
8-Cat timp sta la rece, pregatim frisca cu care vom orna rulada. Se mixeaza frisca ramasa,cca 500 g, cu 8 lingurite zahar pudra si 2 pliculete de intaritor de frisca [daca e cazul]. Adaugam intai un pliculte, apoi daca e nevoie, il adaugam si pe al doilea.
9-Scoatem rulada din frigider si indepartam scobitorile. Daca nu se desface inseamna ca este gata, crema de gelatina s-a intarit si o putem orna. Se imbraca in 300 g de frisca toata rulada, apoi cu ajutorul seringii de ornat torturi o decoram dupa modelul din fotografie sau dupa gustul fiecaruia.
10- Se da la rece cateva ore sau chiar o zi intreaga inainte de a o taia.
Pofta buna!