Voinicica (Eruca sativa) este o planta anuala din familia Brassicaceae (Cruciferae), cu flori albe sau galbui cu vinisoare brune sau violete, cu frunze de culoare verde inchis, late, in forma de limba,adanc crestate, lobate, avand pana la 10 lobi laterali mici si unul terminal mai mare, cu aroma puternica.Fructele sale sunt lunguiete si contin seminte comestibile.
Este o planta comestibila folosita inca din antichitate,pentru ca la fiert isi pierde aroma este folosita in general la salate,dand anumitor combinatii,o savoare speciala.In supermarketurile din Romania se comercializeaza uneori sub denumirea din limba italiana, rucola, neglijandu-se denumirea comuna din limba romana, voinicica.In bucataria italiana, rucola se mai foloseste ca ingredient special pentru pizza, in care se pune la sfarsitul coacerii, laolalta cu patrunjelul tocat marunt, pentru a-i da gust si aroma si pentru a o face mai digerabila.
Este apreciata mai ales ca element de forta in curele de slabire si de dezintoxicare, unanim considerata ca fiind extrem de eficienta in aceste domenii.[Valoare energetică la 100g: 30 calorii] .
Planta este bogata in potasiu si vitamina C, uleiuri volatile si esentiale, myrosin, fier ccea ce ii confera numeroase aplicatii si in fitoterapie [unde se utilizeaza si radacina plantei],nu numai in domeniul culinar.
Este cunoscuta actiune sa antioxidanta, antiscorbutica, diuretica, stimulativa, stomahica, antibacteriana, afrodisiaca, previne sclerozarea vaselor de sange, diuretica (radacina).Astfel se recomanda consumul ei in :arterioscleroza, colesterol, obezitate, anemie, sistem imunitar slabit, infectii renale si intestinale - frunzele consumate ca atare, infuzie de radacina.