Rolourile de diverse tipuri, cu garnitura sau fara, sunt unul din felurile mele preferate, asa ca or sa existe multe lectii de gatit cu aceasta tema. Pentru astazi am pegatit deja rolouri din mortadella, cu umplutura de branzeturi si orez. Orezul il adaug in multe umpluturi, pentru a usura putin stomacul. Folosesc si paine, pesmet sau gris, dar in primul rand orez fiert.
Pentru aceasta reteta avem nevoie de mortadella cu diametrul calupului mare, cca 400 de grame [cantitatea variaza in functie de cat de subtire este feliata], 2 linguri de orez, 100 gr branza feta, 1 ou pentru umplutura, 150 gr cascaval Gouda ras, 100 gr cascaval uscat ras foarte fin [Pecorino, sau Regato, Graviera, Kefalotiri, Parmezan..etc], optional 1 lingura boabe de piper negru sfaramat, si nu macinat, pentru cine il tine stomacul si 2 cepe verzi tocate, 2 oua pentru pane, faina si pesmet din belsug pentru pane [cca 200 gr] , ulei pentru prajit.
Daca doriti sa urmariti fotografiile si reteta pas cu pas dati click pe butonul 'deschide' de mai jos.
1-Asa cum am mai spus alegem o mortadella cu diametrul mare.
2-Pentru inceput se fierbe orezul cu multa apa, apoi dupa ce s-a fiert, se scurge ca pe macaroane si se toarna peste branza feta sfaramata cu furculita. Spargem si 1 ou, apoi adaugam restul ingredientelor pentru umplutura.
3-Se amesteca pana se omogenizeaza.
4-Impartim cantitatea de umplutura cu aproximatie in cate felii de mortadella avem.
5-Se ruleaza foaia de mortadella, aducand o parte peste alta.
6-Apoi se indoaie colturile unul cate unul, ca in fotografie.
7-Se prind colturile in scobitori, dupa modelul aratat, apoi se pun rolourile unul peste celalalt pe o farfurie curata.
8-Trecem apoi pregatit pane-ul. Punem pe o farfurie uscata faina, pe alta pesmetul, si batem ouale cu putina sare, ca pentru omleta.
9-Se incinge uleiul in tigaie, apoi se iau rulourile unul cate unul si se trec prin faina...
10-...apoi se dau prin oul batut...
11-...si in final se trec prin pesmet ras.
12- Se coc in uleiul incins cca 15 minute, timp in care le intoarcem pe toate partile.
13-Sunt gata numai dupa ce s-au rumenit foarte bine. Se scot pe servetele de hartie, pentru a absorbi surplusul de grasime.
Se servesc fierbinti cu salata sau muraturi si cu piure de cartofi. Inainte de servire, sau imediat dupa prajit, se indeparteaza si scobitorile.
Timpul aproximativ de preparare 35-40 de minute.
Pofta buna!