Retete culinare recomandate in calculoza urica

Toate retetele sunt pentru 4 portii.
1-Bors de legume
Morcovi 125 g,patrunjel radacina 125 g,cartofi 280 g,dovlecei 140 g,varza dulce 125 g,rosii240 g,ulei 40 ml,smantana 40 g,verdeata 1 leg.,bors de putina 400 ml,sare
Morcovii si patrunjelul se curata,se taie rondele si se pun la fiert in apa cu ulei.Se adauga varza dulce taiata fideluta.Dupa ce s-au muiat se adauga si cartofii si dovleceii taiati cubulete si se continua fierberea.Dupa 20 de minute se adauga rosiile curatate de coaja si taiate cuburi, si borsul de putina fiert separat si verdeata tocata.Se mai da intr-un clocot iar la servit se adauga smantana.
2-Bors de legume cu orez
Morcovi 125 g,patrunjel radacina 125 g,cartofi 280 g,dovlecei 140 g,varza dulce 125 g,rosii240 g,ulei 40 ml,smantana 40 g,verdeata 1 leg.,orerz,60 g, bors de putina 400 ml,sare
Morcovii si patrunjelul se curata,se taie rondele si se pun la fiert in apa cu ulei.Se adauga varza dulce taiata fideluta.Dupa ce s-au muiat se adauga si cartofii si dovleceii taiati cubulete si se continua fierberea.Dupa 20 de minute se adauga rosiile curatate de coaja si taiate cuburi, orezul fiert separat, borsul de putina fiert separat si verdeata tocata.Se mai da intr-un clocot iar la servit se adauga smantana.
3-Ciorba de cartofi
Morcovi 125 g,patrunjel radacina 125 g,cartofi 840 g,ulei 40 ml,varza dulce 80 g,ceapa 80 g,verdeata 1 legatura,bors de putina 400 ml,sare
Morcovii si patrunjelul se curata,se taie rondele si se pun la fiert in apa sare si ulei.Se adauga varza dulce taiata fideluta,ceapa tocata,cartofii taiati cuburi.Dupa 20 de minute se adauga si borsul de putina fiert separat si verdeata tocata.Se mai da intr-un clocot si apoi se potriveste de sare, iar la servit se adauga smantana.
4-Ciorba de dovlecei
Morcovi 125 g,patrunjel radacina 125 g,dovlecei 300 g,orez 60 g,ulei 40 ml,verdeata 1 legatura,bors de putina 400 ml,sare
Morcovii si patrunjelul se curata,se taie rondele si se pun la fiert in apa sare si ulei.Dupa 30 de minute seadauga dovleceii cuartati si taiati cuburi si orezulspalat.Dupa ce s-au muiat dovleceii,se adauga si borsul de putina fiert separat si verseata tocata.
5-Supa-crema de morcovi
Morcovi 800 g,faina 20 g,lapte 200 ml,unt 20 g,smantana 40 g,verdeata 1 leg,sare
Morcovii se curata, se apala si se dau pe razatoare.,apoi se fierb in apa cu sare.Se trece totul prin sita,apoi se pune iar la fiert adaugandu-se sosul format din lapte,faina si unt si se fierbe cateva minute pana se leaga. Se serveste cu smantana si cu verdeata tocata marunt.
6-Supa de mere
Mere 600 g,patrunjel 225 g,faina 20 g,lapte 200 ml,zahar 40 g,smantana 40 g,verdeata 1/2 leg,sare
Se fiebe patrunjelul o ora in apa cu sare,apoi se scoate si se srunca.se adauga la supa laptele in care s-a dizolvat faina si merele taiate felii.Se fierbe pana se moaie merele,apoi se adauga smantana, zaharul si verdeata tocata.
7-Supa de rosii cu fidea
Supa de legume 1,2 l, rosii 1kg, fidea 60 g, zahar 20 g,ulei 40 ml,verdeata 1/2 leg.,sare
Rosiile se fierb,se paseaza apoi se trec prin sita si se amesteca iar cu supa de legume, cu uleioulzaharul si sarea sim se pune iar la fiert.Cand a dat in clocot se pune si fideaua si se mai fierbe inca circa 20 de minute,amestecand incomntinuu sa nu se prinda fideaua.
8-Supa de visine
Visine 800 g,orez 80 g,unt 20 g,zahar 20 g ,sare
Se spala visinele,apoi se storce sucul din ele la storcator.Se pune la fiert 1,2 l de apa,iar dupa ce a dat in clocot se adauga orezul fiert separat si pasat la blender , si sucul de visine. Se mai fierbe putin apoi se adauga zaharul si putina sare
9-Cartofi cu rosii
Cartofi 1,6 kg,supa de legume 800 ml,rosii 480 g, ulei 40 g, ceapa 100 g, verdeata 1/2 leg,sare
Supa de legume se pune la fiert cu putina sare si ceapa tocata.Cand a dat in clocot se adauga cartofii curatati si taiati in patru.Dupa cateva minute se adauga si rosiile curatate de coaja si seminte si taiate cuburi,uleiul,si verdeata tocata si se da vasul la cuptor pana se moaie cartofii.
10-Chiftele de dovlecei
Dovlecei 1,4 kg,oua 1 buc,faina 120 g,ulei 80 g,marar, 1/2 legatura,sare,smantana 40 g,
Se curata dovleceii de coaja,se dau pe razatoare,apoi se inabusa cu putina apa.se scurge apa,apoi se adauga 80 g faina,oul,marar tocat si putina sare.Se formeaza chiftele,se trec prin faina,se prajesc in ulei apoim se servesc cu smantana.
11-Chiftele de varza dulce
Varza dulce 1 kg,lapte 600 ml,faina 160 g,oua 1 buc,ulei 80 g,cimbru,sare,smantana 40 g
Varza se da pe razatoare,se inabusa in 300 ml lapte si putina sare.Dupa ce varza si laptele au scazut,se lasa sa se raceasca.Din faina ,restul de lapte,ou si putina sare se face un aluat ca de clatite,se amesteca cu varza,apoi se ia cu lingura si se prajesc chifetele in ulei.Se servesc cu smantana.
12-Crochete de gris
lapte 800 ml, gris 180 g, zahar 20 g, unt 20 g ,1 ou, sare
Se pune laptelela fiert cu sarae si zaharul .Cand clocoteste se adauga si grisul si se fierbe cca 20 de minute. Se ia de pe foc si se toarna intr-o tava umeda, intinzandu-se in start de cca 2 cm. Cand s-a racit complet, se taie bastonase de 12x3 cm, carese aseaza in tava unsa cu unt. Se ung cu ou apoi se daula cuptor cca 15-20 de minute.
13-Dovlecei cu sos alb
dovlecei 1,6 kg, lapte 200 ml, faina 20 g, unt 40 g, pesmet 60 g, sare
Se cuarat dovleceii, se taie feliisi se fierb in apa cu sare. Se scurg bine apoi se aseaza intr-un graten uns cu 10 g de unt. Se toarna deasupra un sos alb prepaerat din faina, lapte, unt si putina sare. Peste sos se presara pesmet, apoi se da la cuptor cca 20 de minute.
14-Friptura de vaca la cuptor
Carne de vaca 640 g, ulei 40 g, morcovi 125 g, rosii 240 g, sare
Carnea se pune la fiert in apa rece. Se adauga morcovii si patrunjelul iar dupa o ora se pun si rosiile. Cand carnea s-amuiatse scoate din apa, se pune intr-o tava cu ulei, se sareaza si se da la cuptor timp de 20 de minute pentru rumenire. Se scoate din cuptor se taie felii subtiri si se serveste cu salata.
15-Gulii umplute cu carne fiarta
Gulii 1,2 kg, orez 40 g, carne de vaca 640 g , ceapa 80 g, smantana 40 g, faina 20 de g, verdeata 1/2 legatura,sare, ulei 60 g
Cranea se fierbe in apa cu sare apoi se trece de 2 ori prin masina de tocat impreuna cu ceapa.Se adauga orezul fiert pe jumatate, ulei, verdeata tocata si putina sare. Se umplu guliile cu aceasta compozitie de carne, se aseaza in cratita una cu restul de ulei, apoi se aseaza intre guliile bucatile de miez de gulie ramase de la scobit. Se rumeneste separat faina uscata, seamesteca cu apa rece si setoarna peste gulii. Se fierb , apoi se servesc cu smantana.
16-Gulii umplute cu orez
Gulii 1,2 kg, orez 160g, morcovi 125 g, ulei 60 g, smantana 40 g, faina 20 g, verdeata, sare
Se curata guliile si se scobesc cu o lingurita. Orezul se inabusa in 20 g ulei si 600 ml apa impreuna cu morcovii si patrunjelul dati pe razatoare.Se adauga marar tocat si putina sare. Se umplu guliile cu aceasta compozitie, se aseaza intr-o cratita si se toarna deasupra restul de ulei.Se rumeneste faina uscata ,apoi se amesteca cu putina apa rece si se toarna peste gulii. Se fierb cca 20 de minute.
17-Snitel de vaca cu piure de cartofi
Carne de vaca 800 g, cartofi 1,4 kg, lapte 200 ml, morcovi 125 g, patrunjel 125 g, ceapa 80 g, rosii 240 g, unt 20 g, ulei 40 ml, faina 15 g, sare
Carnea se taie felii si se bate cu ciocanul de snitele apoi se pune la fiert in apa cu sare.Se adauga morcovii, patrunjelul, rosiile si ceapa taiate felii. Cand carnea este fiarta se scoate din apa, se trece prin faina si se prajeste in ulei. Se serveste cu piure de cartofi cu lapte, unt si putina sare.
18- Salata de dovlecei
Dovlecei tineri 1,6 kg, ulei 40 g, otete de 9 grade 20 ml, marar 1/2 legatura, smantana 80 g ,sare
Dovleceii se curata , se taie felii si se fierb in apa cu sare, apoi se lasa la scurs. Se prerpara un dressing din otet, 75 ml apa, ulei si smantana cate se toarna peste dovlecei si se amesteca usor. Se presara cu marar si se serveste salata la mancaruri cu carne.
19-Cornuri cu marmelada
Faina 250 g, unt 250 g, oua 1 buc, apa 125 ml, otet 20 ml, faina pentru lucru 50 g, marmelada 200 g, zahar pentru pudrat 50 g, zahar vanilat 1 plic
Dion faina, unt, ou, sare, otet si apa rece se prepara un aluat fraged. Se intinde o foaie din care se taie patrate cu latura de 10 cm, se pune putina marmelada in mijloc apoi se ruleaza coca incepand de la un colt. Se aseaza in tavi si secoc la foc iute. Dupa ce s-au copt se presara cu zahar pudra amestecat cu zahar vanilat.

Ultimele produse cu reduceri