Urmatoare lista este incompleta si va fi completata in urmatoarele zile...1-Bors de perisoare cu carne de vaca
carne de vaca 360 g, supa de oase 1 l, ceapa 100 g, radei grasi 150 g, rosii 250 g, bors de putina 500 ml, oua 2 buc, leustea verde tocat
Ceapa se taie marunt, ardeii se taoecubulete si sefierb in supa. Se adauga apoi si rosiile curatate de coaja si taiate cubulete. Cranea se da de 2 ori perin masina de tocat, se amesteca cu ouale, sefac apoio perisoare care se fierb in supa.Borsul se fierbe separat si se toarna peste tupa. Se presara cu leustean verde tocat si se potriveste de sare.
2-Bors de zarzavat
varza dulce 500 g, ardei grasi 125 de g, dovlecei 250 g, ceapa 100 g, supa de oase 1,5 l, smantana 40 g, bors 500 ml, leustean verde, sare
Se pune la fiert supa de oase, apoi se adauga varza taiata fideluta, ardeii julien, dovleceii cubulete si ceapa tocata. Cand zarzavatul e fiert se adauga rosiile curatate de coaja sirupte bucatele.Se toarna apoi borsul fiert separat si se mai da in 2 clocote. Se drege cu smantana si se presara cu leustean verde tocat.
3-Supa de ciuperci
Supa de oasse 1,2 l, patrunjel verde 1/2 leg, galbenusuri 2 buc, smantana 80 g, ciuperci 520 g
Ciupercile se curata, se spala si se fierb in apa clocotita. Se scurg se toaca marunt si se pun in supa de oase. Se dau in cateva clocote a[poi se pune sare, verdeata tocata, smantana cu galbenusurile si se mai lasa sa dea in cateva clocote.
4- Supa de creier
Supa de oase 1,2 l, creiar 200 g, ulei 20 de g, galbenusuri 2 buc, verdeata 1/2 leg
cReierul se lasa sa stea o ora in apa apoi se cuarat de pieleita si se inabusa in ulei. Se trce prin sita si se pune apoi in supa de oase si se lasa sa fierba cateva minute.Se adauga galbenusurile de ou amestecate cu 2 linguri de apa si se mai lasa sa dea in cateva clocote. La sfarsit se presara verdeata.
5- Supa de galuste cu branza
Supa de oase de vaca 1,2 l, cascaval 80 g, oua 1 buc, unt 40 g, verdeata
Se alifiaza untul, se adauga cascavalul, oul si verdeata tocata. Se ia cu lingura si se formeaza galuste, apoi se pun in farfurii si se toarna deasupra supa de oase cu grija sa nu se desfaca galustele. Se serveste presarata cu verdeata tocata.
6-Supa de rosii cu omleta
Rosii 800 g, ceapa 100 g, usturoi 10 g, ulei 25 de g, oua 4 buc, smantana 60 g, supa de oase strecurata 1 l
Se fierb rosiile cu ceapa, usturoiuil pasat si 250 ml supa de oase. Se paseaza, se dau din nou la fc si se amesteca cu restul de supa. Se bat ouale cu smantana si putina sare. didn aceasta compozitie se fac 4 omlete ce se taie cuburi si se pun in supa sa mai fiarba cateva minute.
7-Supa de salata verde
Supa de oase 1,6 l, ceapa 100 g, unt 20 g, lamaie 50 g, salata verde 500 g , verdeata, sare
Salata se desface si se spala frunza cu frunza apoi se taie fasii si se pune la fiert in supa impreuna cu ceapa data pe razatoare. Se potruiveste gustul de acru si sare apoi la sfarsit se adauga untul si verdeata tocate marunt.
8- Supa de spanac
Spanac 800 g, supa de oase 1,5 l, ceapa 100 g, smantana 40 g, galbenus 1 buc, sare
Spanacul se spala in mai multe ape, se taie fasii subtiri si swe fierbe in supa impreuna cu ceapa data pe razatoare. Supa se drege cu smantana amestecata cu galbenus de ou apoi se potriveste de sare.
9- Supa de varza dulce
Supa de oase de vaca 1,2 l, varza dulce 500 g, rosii 480 g, ulei 20 ml, smantana 40 g, ceapa 80 g, cimbru,sare
Varza se curata, se taiefideluta si se inabusa in ulei cu putina sare, cu ceapa tocata, si cimbru. Se mai picura apa la nevoie. Cand varza s-a inmuiat, se adauga rosiile curatate de coaja si seminte si taiate in cuburi. Se inabusa inca 10 minute apoi se pune supa de oase. Se potriveste gustul de sare si se mai da in cateva clocote. La servit se pune cate o lingurita de smabntana la fiecare portie.
10-Supa de zdrente de ou
Supa de oase 1,2 l, oua 2 buc, sare, verdeata
Supa de oase se pune la fiert, ouale se bat bine si se bat cu 2 linguri de apa rece. Se toarna in supa printr-o palnir subtire amestecandu-se cu furculita. Se lasa pe foc pana ce oul s-a coagulat. Se presara cui verdeata.
11-Ardei umpluti cu carne de vaca
Ardei grasi 900 g, carne de vaca 640 g, albusuri 2 buc, ulei 60 g, smantana 80 g, ceapa 80 g, rosii 480 g, verdeata 1/2 leg, sare
Carnea de vaca si ceapa se trec de 2 ori prin masina de tocat cu sita deasa. Se adauga verdeata tocata, sarea, 40 g smantana, 20 g ulei si albusurile batute spuma. Ardeii grasi curatatide seminte se umplu cu compozitia de carne, se aseaza unul langa altul intr-o cratita apoi se toarna deasupra restul de ulei si putina apa si se fierb cca 30 de minute. Rosiile se paseaza, sde fierb si se toarna peste ardei, apoi se da vasul la cuptor pentru 20 de minute. La servit se adauga smantana amestecata cu verdeata tocata.
12-Chiftelute de carne de vaca cu dovlecei
Carne de vaca 480 g, oua 2 buc, dovlecei 1 kg, rosii 500 g, ulei 40 g, usturoi 10 g, ceapa 100 g, smantana 50 g, cimbru ,sare
Se trcee carnea de vaca prin masina de tocat si se amesteca apoi cu ouale, ceapa tocata, usturoiul pisat, cimbru si putina saresi se prajesc in ulei. Dovleceii se curata de coaja si se taie cuburi apoi se inabusa in ulei cu putina apa. Rosiile se curata de coaja si seminte, se taie cuburi si seadauga la dovlecei si semai tin impreuna inca 15 minute ope foc. Chiftelutele se servesc cu dovlecei inabusiti peste carne se toarna smantana.
13-Dovlecei umpluti cu carne
Dovlecei 1,7 kg, carne de vaca 640 g, albusuri 2 buc, smantana 80 g, ulei 60 ml, ceapa 75 g, rosii 500 g, verdeata tocata, sare
Carnea se trece de 2 ori prin masina de tocat impreuna cu ceapa, apoi se adauga verdeata tocata, sareputin ulei, albusurile batute spuma. Dovleceii se taie in doua in lat, se scobesc si se umplu cu tocatura de carne, se aseaza intr-o cratita cu putina apa si uleiul si se fierb cca 30 de minute. Se toarna deasupra zeama de la rosiile ce au fost fierte si pasate si se da la cuptor cca 20 de minute. Se servesc cu smnatana si verdeata evrde tocata.
14-Friptura inabusita de vaca cu fasole verde
Carne de vaca 600 g, ulei 20 g, vin 100 ml, rosii 500 g, ceapa 100 g, fasole verde 1 kg, unt 20 g, marar verde, sare
Carnea de vita se inabusa sub capac cu putina apa, ulei, sare si vin. Dupa o ora se adauga ceapa tocata si rosiile curatate de coaja si seminte si se da vasul la cuptor inca o ora. Fasolea se fierbe in apacu sare, se scurge apa si se adauga untul si mararul tocat. Friptura se taie felii subtiri, iar sosul se paseaaza. La servit se pun 2-3 felii de carne, sos si fasole verde.
15-Friptura de manzat in aspic
Carne de manzat 480 g, ceapa 80 g, ulei 40 g, aspic 600 g, oua 2 buc,sare.
Carnea se prajeste in ulei, se adauga ceapa taiata felii si apa. Se inabusa sub capac pana cand carnea s-a muiat, apoi se da cvasul la cuptor pentru inca 15 minute., apoi se scoate carnea din vas si se taie fel;ii subtiri.Aspicul se incalzeste, se toarna intr-un graten cca 2-3 mm aspic, se da la frigider sa se inchege, apoi se aseaza feliile de carne, laternate cu felii de ou fiert si se toarna deasupra tot aspicul. Seda la rece.
16-Ochiuri cu piure de spanac
Oua 8 buc, ulei 60 g, smantana 60 g, supa de oase 200 ml, spanac 1,6 kg, usturoi, sare
Spanacul curatat si spalat se fierbe 20 de minute in apa cu sare. Se scurge, se trece pein masina de tocat, se adauga 40 ml de ulei, usturoi si putina sare. Din oua si 2 linguri de ulei se prepara ochiuri, cate 2 la fiecare portie si se servesc cu piure de spanac si cu o lingura de smantana deasupra.
17-Omleta cu ciuperci
Oua 8 buc, ulei 60 g, ciuperci 1 kg, ceapa 80 g, verdeata 1/2 leg,sare
Albusurile se bat spuma apopi se amesteca cu galbenusurile si se adauga putina sare. Din aceste oua swe prepara 4 omlete ce se umplui cu ciuperci.Umplutura se prepara astfel: se curata ciupercile, se spala in mai multe ape, se ooparesc, se taie julien, si se inabusa in putin ulei cu putina apa si se adauga verdeata tocata marunt. Omleta se serveste cu salata verde sau salata de sfecla rosie.
18-Jeleu de visine
visine 600 gr, apa 600 ml, zaharina 6 tablete, gelatina 5 foi
Se spala si se zdrobesc visinele, apoi se pun la fiert. Se strecoara, se pune zaharina si gelatina, apoi se toarna in forme.
19-Bezele cu nuci
Albusuri 4 buc., miez de nuca 200 gr, coaja rasa de lamaie 20 gr, zaharina 6 tablete.
Albusurile se bat spuma, se adauga apoi zaharina dizolvata intr-o lingura de apa si nucile. Se spriteaza cu un cornet intr-o tava tapetata cu hartie si unsa cu margarina.
20-Crema de vanilie pentru diabetici
Galbenusuri 4 buc, lapte 400 ml, apa 200 ml, zaharina 6-8 pastile, vanilie
Se amesteca galbenusurile cu apa rece, apoi se toarna in laptele care fierbe. Se amesteca pana se leaga, apoi se amesteca si zaharina dizolvata intr-o lingura de apa si vanilia. Se da crema la rece.
21-Mere in aluat
Mere 500 gr, oua 4 buc, zaharina 4-6 pastile, ulei 80 gr, coaja de lamaie 20 gr
Se bat albusurile spuma apoi se amesteca cu zaharina dizolvata intr-o lingura de apa, cu coaja de lamaie si galbenusurile de ou.Se taie merele rondele, se curata de seminte si coaja, apoi se trec prin compozitia de ou si se prajesc pe ambele parti.