O serie de boli grave sunt puse in ziua de azi pe seama consumului exagerat de carbohidrati cu indice glicemic mare: obezitate, diabet, ateroscleroza, atacul vascular cerebral, bolile de inima si multe altele. Persoanele suferinde de diabet sunt in mod special afectate de efectele negative ale alimentelor cu indice glicemic mare , deoarece ei deja sufera de niveluri ridicate de glicemie si/sau insulina.
Acest lucru impune o informare corecta asupra modului zilnic de alimentatie si implicit si a indicelui glicemic al alimentelor. Ce este indicele glicemic?
Indicele glicemic este un sistem numeric de masurare a rapiditatii cu care carbohidratii determina o crestere a nivelului zaharului din sange.Acest indice variaza intre 0 si 100, 100 fiind atribuit gluozei pure, folosita ca etalon de comparatie. Un indice glicemic mai mic de 50 este considerat indice glicemic mic, intre 51-69 vorbim de indice glicemic mediu, iar intre 70-100 de indice glicemic mare.
Indicele glicemic al alimentelor poate fi avut in vedere de asemenea , atunci cand dorim sa slabim. Regimul de slabire bazat pe evaluarea indicelui glicemic al alimentelor este foarte eficient datorita faptului ca pierderea in greutate se va datora reducerii masei de grasime fara a afecta masiv si masa musculara din organism. Dieta trebuie sa contina alimente cu indice glicemic redus pentru a se incetini eliberarea glucozei in sange. Grasimile sunt permise cu o singura conditie: niciodata sa nu le asociati cu glucide cu IG ridicat, care sunt direct stocate de catre organism.
Cele trei mese recomandate pe zi trebuie sa fie compuse din proteine, lipide si glucide cu IG foarte scazut (fructe, legume, proteine si grasimi slabe in cantitate redusa).
1- Se vor consuma numai alimente cu indice glicemic scazut [sub 50], pentru pierderea in greutate. Sunt interzise:toate dulciurile, bauturile care contin cofeina [cafeaua, ceaiul negru, cola ]
2-Se vor continua mesele cu glucidele cu IG scazut (sub 50), insa puteti sa alegeti si glucide cu IG peste 50 , atunci cand le consumati impreuna cu legumele. De doua ori pe saptamanaputeti consuma glucide cu IG cuprins intre 55-65. De doua ori pe luna sunt permise alimente cu IG peste 70.
Prin gatire, alimentele isi pot schimba indicele glicemic.
Alimente cu indice glicemic scazut:Alune, Iaurt degresat, Cirese, Grapefruits, Arpacas, Fasole neagra, Paste integrale, Mere, Pere, Rosii, Mazare cu bobul mic,Capsuni proaspete, Piersici, Portocale, Morcovi, Kiwi, Banane, Ciuperci, Ciocolata neagra (continut de cacao peste 70%), Crustacee, Vin, Telina, Ardei gras rosu sau verde; ardei iute
Cu indice glicemic moderat:Cartofi fierti, Biscuiti digestivi (fara zahar adaugat), Ananas, Pepene galben, Mango, Kiwi,Paine integrala, Suc de morcovi, Suc de rosii, Fasole verde, Caise, Prune confiate, Bere
Cu indice glicemic ridicat:Piure, Paine alba, Cartofi prajiti, Bomboane, Prajituri, Cereale de porumb, Popcorn, Orez alb, Croissant ,Zahar alb , Zahar brun , Banane , Mamaliga ,
Gem ,Caise (la conserva sau compot) ,Marmelada , Stafide, Briose , Dovleac , Biscuiti din faina alba , Lasagna , Ciocolata ,Chipsuri ,Gogosi
[i]Fructe[/i]: caise proaspete -57, caise in compot- 64, caise uscate - 31, ananas - 66, banana coapta - 66, cirese - 22, curmale - 103, smochine proaspete - 35, smochine uscate - 40, capsuni - 25, zmeura - 25, coacaze - 25, pepene galben - 65, portocala - 44, grepfrut- 25, papaya - 58, pepene verde - 72, piersica - 42, para - 38, mar proaspat - 38, pruna - 39, strugure proaspat - 46, strugure uscat (stafide) - 64, kiwi - 52, mango- 50,mandarine- 45, mure- 25
[i]Legume[/i]: usturoi - 30, vinete - 20, anghinare - 20, sfecla - 65, morcov crud - 30, morcov fiert - 85, morcov in conserva - 49, ciuperci - 15, varza - 10, telina cruda - 30, telina fiarta - 85, spanac - 15, germeni de soia - 15, fasole verde - 30, nap crud - 30, nap fiert - 85, ardei gras - 10, salata verde - 10, soia - 15, rosie - 30
[i]Leguminoase si fainoase[/i]: fasole uscata - 38, fasole uscata in conserva - 52, linte rosie, verde, bruna - 28, mei - 71, paste fainoase cu oua - 32, mazare - 48, cartofi noi - 61, cartofi fierti - 61, cartofi la cuptor - 89, cartofi prajiti - 95, cartofi piure - 73, orez - 56, fulgi de porumb - 77, gris - 55, fidea - 35
[i]Paine si cereale paine alba[/i] - 70, paine fara gluten - 90, briosa - 70, paine de secara - 65, paine neagra - 40, paine integrala - 40, cereale cu ciocolata - 77, musli fara zahar - 50, fulgi de ovaz - 49
[i]Lactate[/i]: lapte gras - 27, lapte degresat - 32, iaurt 0,1% grasime - 14, lapte de soia - 31
[i]Dulciuri si sucuri[/i]: ciocolata - 70, miere - 73, suc de portocale - 57, suc mere - 41, suc de grepfrut - 48, suc de anans - 46, bauturi carbogazoase dulci - peste 60, dulceata de capsuni-51, bomboane gelifiate - 80