Ceapa, alimentul atat de folosit de fiecare dintre noi la gatit, are si nenumarate proprietati terapeutice.Persoanele care consuma zilnic doi bulbi de ceapa, fierti sau cruzi, isi imbunatatesc categoric starea de sanatate, comparativ cu cele care o evita.Ceapa are proprietati curative cunoscute inca din antichitate, fiind utilizata impotriva racelilor, tratamentul anginei, gripei, infectiilor bacteriene si tulburarilor de respiratie.Ceapa contine vitamine A,C, B1, B2, B6, PP, E,calciu, natriu,saruri minerale, sodiu, potasiu, fosfati, fier, sulf, inclusiv ioduri, apoi sulfura de alil si de propil.
- Este antiseptica si de aceea e utila in colite
-Micsoreaza nivelul glucozei
-Este eficienta in diaree,in mentinerea sanatatii oaselor
-Are efect anti-inflamator
-Are efect curativ al pielii si al sistemului pilos;
- uz extern, in abcese, panaritiu, furunculoza, intepaturi de insecte, nevralgii dentare, degeraturi, crapaturi, arsuri, negi, plagi, ulcere, surditate etc.[Sursa www.utilecopii.ro ]
-Compresele cu ceapa pe piept sunt si ele folositoare pentru calmarea tusei. Puneti o ceapa tocata sau taiata felii pe un tifon, pliati peste ea marginile si lipiti-le cu un plasture. Incalziti compresa, aplicati-o pe pieptul pacientului si puneti deasupra lana sau o panza intermediara si fixati-o.
-Pentru imbunatatirea auzului, inainte de culcare se incalzeste o bucatica de ceapa, se introduce adanc in ureche, invelita in tifon, si se scoate abia dimineata. Ziua, picurati in nas, de 3 ori, cate 3 picaturi de suc de ceapa, timp de 21 zile, fara pauze.
-Febra poate scadea daca puneti in urechi pe timpul noptii cate o bucata de ceapa, invelita in tifon.
-Pentru dereglari intestinale, ceapa se curata, se cresteaza in cruce pe circa 2/3 din adancime. Apoi ceapa se introduce intr-un pahar cu ceai chinezesc fierbinte. Ceaiul trebuie sa fie nici prea dulce nici prea tare. Dupa 10-15 minute puteti sa il beti. Peste ceapa se mai poate turna inca o data ceai.[Sursa www.sfatulmedicului.ro ]