cartofi 550 g,lapte 250 ml,ceapa 100 g,unt 20 g,amidon 15 g
Se curata ceapa si cartofii,se taie felii apoi se pun la fiert in 1,6 l de apa cu sare ,pentru cca 45 de minute.Se trece apoi totul prin sita si se pune iar pe foc,apoi se toarna amidonul desfacut in lapte si se mai da intr-un clocot.La servire se adauga un bob de unt in fiecare farfurie.
supa de zarzavat strecurata 1,5 l,orez 80 g,carne de vaca 320 g,galbenusuri 2 bucati,lapte 200 ml,unt 20 g,sare,patrunjel verde.
Se strecoara supa,se sareaza si se pune la loc la fiert.Cand da in clocot se adauga orezul spalat.Se fierbe 30 de minute,apoi se paseaza si se da vasul la loc pe foc.Se adauga carnea de vaca,fiarta si trecuta de 2 ori prin masina de tocat.Galbenusurile se amesteca cu laptele,apoi se adauga la fiert.La sfarsit se adauga untul si patrunjelul tocat.
1,7 kg cartofi,1 ou,lapte 100 ml,unt 40 g,faina 15 g,sare
Se fierb cartofii fara coaja in apa cu sare,apoi se paseaza piure si se amesteca cu laptele,untul si galbenusul de ou,apoi albusul batut spuma.Se pune intr-o tava pudrata cu faina,se unge suprafata cu late apoi se da la cuptor cca 30 de minute intr-un vas bain marie.Se serveste ca garnitura la carne sau ca atare cu sos.
lapte 750 ml,zahar 100g,zahar vanilat 1 plic,3 oua
Se fierbe laptele cu zaharul si se lasa sa se raceasca.Se bat oual cu laptele,se toarna in cesti rezistente termic,se pun cestile intr-o tava cu apa apoi se da la cuptor timp de 40 de minute.
400 g carne de gaina,100 g morcovi,100 g telina,150 g cartofi,75 g ceapa,10 g faina,200 ml lapte,sare
Se fierbe carnea 45 de minute apoi se adauga zarzavatul curatat si taiat.Se fierbe pana se moaie carnea si zarzavatul apoi se dau prin masina de tocat si se amesteca iar cu zeama de la fiert.Se adauga si faina amestecata cu laptele si se mai da intr-un clocot.La servit se poate adauga si un bob de unt in farfurie.
1,5 l supa de zarzavat strecurata,850 g piure de cartofi,20 g unt,2 buc galbenusuri,200 ml lapte,sare,verdeata tocata.
Supa strecurata se pune la fiert,apoi se adauga si piureul cand a inceput sa fiarba,amestecand incontinuu.Se adauga la fiert si laptele cu galbenusul de ou,apoi untul iar la sfarsit patrunjelul tocat.
1,5 l supa de zarzavat strecurata,700 g conopida,2 buc galbenusuri,200 ml lapte,20 g faina,20 g unt,patrunjel verde tocat,sare
Se pune la fiert zeama de supa,apoi se adauga conopida fiarta separat si pasata,laptele batut cu faina si galbenusuri,si se amesteca pana mai da in 2-3 clocote.La sfarsit se adauga untul si patrunjelul tocat.
1,5 l supa de zarzavat strecurata,850 g dovlecei,unt 20g,2 galbenusuri,lapte 200 ml,faina 10 g,sare,patrunjel tocat
Supa strecurata se pune la fiert ,apoi dupa ce a clocotit se adauga si dovleceii care se trec prin sita dupa ce au fiert si se adauga inapoi la fiert.Apoi se adauga si laptele batut cu galbenusele si cu faina,si in final se adauga untul si patrunjelul tocat.
1,5 l supa de zarzavat strecurata,120 g fulgi de ovaz,20 g unt,2 galbenusuri,lapte 200 ml,sare,patrunjel verde tocat.
Supa se prepara la fel ca supa crema de dovlecei de mai sus.
1,5 l supa de zarzavat strecurata,1 cartof,80 g gris,2 galbenusuri,patrunjel verde tocat,20 g unt,200 ml lapte
Se pune la fiert zeama de supa cu laptele si se adauga si grisul cand a inceput sa fiarba si se fierbe 20 de minute.Se adauga la supa cartoful fiert separat si trecut prin sita,untul,galbenusurile batute cu putina zeama din supa,si patrunjelul verde tocat.
carne de vaca 600 g,spanac,1,5 kg,ceapa 75 g,vin 50 ml,lapte 250 ml,oua 1 buc,albusuri 1 bucata,faina 20g,ulei 30 g
Carnea taiata felii se inabusa intr-o cratita cu uleiul,vinul,apa si sare.Se adauga ceapa tocata si se continua inabusitul pana se moaie carnea.Separat se fierba spanacul,se scurge,si se amesteca cu sosul alb format din lapte,faina,ou si galbenus.Se pune intr-un graten si se da la cuptor 30 de minute.Se serveste cu carnea si sosul format din carne.
Carne de vaca 800 g,franzela 240 g,2 oua,ulei 25 ml,morcovi 150 g,lapte 125 ml,verdeata,sare.
Se taie carnea si se bate feliute ca pentru snitel.Franzela se moaie si se stoarce de lapte,apoii se amesteca cu ouale,verdeata tocata si putina sare.Cu aceste amestec se umplu rulourile,carec se prind in scobitori,si se pun intr-o tava.Se toarna un pahar cu apa si uleiul,apoi se adauga si morcovul ras.Se da la cuptor ,iar cand sunt gata rulourile se servesc cu legume sotate sau cu paste fainoase.
Zmeura 800 g,zahar 150 g,amidon 30 g,Zmeura si zaharul se fierb cu 500 ml apa,se strecoara printr-un tifon,se adauga amidonul desfacut in putina pa rece si se da iar la foc pana se leaga.Se ia de pe foc si se lasa la racit.
branza de avci 400 g,zahar,100 g,faina 50 g,2 oua,stafide 50 g,lapte 200 ml,zahar vanilat 1 plic,unt 20 g.
Branza se amesteca cu stafidele,zaharul si zaharul vanilat,apoi se amesteca si cu sosul alb format din faina,oua,unt si lapteSe aseaza compozitia intr-o forma si se firba la cuptor in vas cu apa la bain marie.
Carne de vaca 600 g,morcovi 100 g,lina 100 g,ceapa 75 g,dovlecei 800 g,unt,25 g,smantana 50 g,marar,sare
Carnea se pune la fiert in apa cu sare.Dupa ce a dat in clocot se spumeaza cat este necesar apoi se lasa sa fiarba in continuare.Dupa 2 ore si jumatate se adauga zarzavatul de supa si se continua fierbereapana ce sunt fierte si carnea si zarzavatul.Dovleceii se fierb separat[dupa ce i-am curatat].Se strecoara,se pun intr-un vas,se adauga untul si verdeata.Carnea se taie si se serveste cu dovleceii si putina smantana.Alaturi se poate pune si putin piure de cartofi.
Carne slaba de vaca 500 g,orez 250 g,morcovi 60 g,ceapa 60 g,unt 60 g,sare.
Se taie carnea in portii si se fierbe in apa cu sare.Orezul se spala si se pune la fiert intr-o cratita in care s-a pus morcovul ras si ceapa tocata.Se toarna peste orez zeama in care a fiert carnea[sa nu depaseasca 4 cupe],si se da la cuptor 45-50 minute.
Cartofi 700 g,branza proaspata de vaca 200 g,telemea desarata 75 g,unt,30 g,lapte 100 ml,faina 25 g,2 oua,gris 60 g,sare.
Cartofii se curata se spala si se fierb in putina apa cu sare.Se lasa la racit apoi se trec prin masina de tocat.Se amesteca cu 1 lingura de faina si 1 ou.Se spriteaza cu o punga compozitia intr-o tava unsa cu unt,in forma de pateuri rotunde.In mijlocul fiecarui pateu se spriteaza putin gris fiert in lapte si amestecat cu branzeturile zdrobite.Peste branza se spriteaza si restul din compozitia de cartofi si se da tava la cuptor.
cacao 25 g,zahar 80 g,amidon 50 g
Cacaoa se amesteca cu zaharul si se fierbe intr-un l de apa 5 minute,se adauga amidonul desfacut in putina apa si se mai fierbe 5 minute amestecandu-se bine.Se serveste rece din cesti.
1 l lapte,zahar 80 g,amidon 50 g,zahar vanilat 1 plic
Se pune la fiert 850 ml lapte cu zaharul si zaharul vanilat,apoi dupa ce a dat in clocot se adauga si amidonul desfacut in restul 150 ml lapte si se mai fierbe 3-4 minute amestecand incontinuu.
[
Supa de zarzavat strecurata 1,5 l,100 g fidea,galbenusuri 2 buc,late 200 ml,unt 20 g,sare,patrunjel vere tocat.
In supa strecurata si clocotita Se adauga fideaua si se mai fierba 20 de minute.Se amesteca galbenusurile cu laptele si se adauga la supa impreuna cu untul si patrunjelul verde.Se sreveste.
Cartofi 800 g,8 oua,unt 30 g,faina 50 g,lapte 100 ml,sare
Cartofii se fierb in apa cu sare ,se scurg se racesc apoi se trec prin masina de tocat.Se amesteca cu faina si laptele,apoi se adauga cuibusoare in tava unsa cu unt si se ung cu galbenus.Se dau la cuptor sa se rumeneasca.Separat in apa clocotita se prepara ochiurile romanesti,care se scot apoi si se aseaza in cuibusoarele de cartofi.
Faina 250 g,mere 1 kg,zahar 150 g,unt 50 g,lamaie 50 g,zahar vanilat 1 plic,sare
Din zeama de lamaie,15 unt,faina si sare se framanta un aluat care se framanta 60 minute apoi se lasa sa steao ora.Se intinde apoi o foaie subtire de aluat si se stropeste cu unt,apoi se presara merele curatate si date pe razatoare,amestecate cu 80 g zahar si cu zaharul vanilat.Se ruleaza si se da la cuptor.Dupa ce s-a copt se pudreaza cu restul de zahar.
Mere 1 kg,zahar 100 g,zahar vanilat 1 plic
Se curata merele de coaja si seminte,se taie in patru si se pun la fiert in 1,3 l apa cu zahar si se fierb pana se moaie merele.Se ia vasul de pe foc,se paseaza compotul si se parfumeaza cu zaharul vanilat.
Pere 800 g,zahar 100 g,zahar vanilat 1 plic,1,3 l apa
Se procedeaza la fel ca la compotul de mere.
Lapte 300 ml,unt 25 g,smantana 50 g,faina 25 g
Se desface faina in 100 g lapte si se toarna apoi peste restul de lapte care fierbe,se amesteca pana se ingroasa apoi se adauga untul si smantana si se mai lasa sa fiarba cateva minute amestecand incontinuu.
Faina 50 g,lapte 300 ml,unt 50 g,galbenusuri 2 buc,supa de zarzavat 150 ml,smantana 50 g
Se desface faina in 100 ml apte rece,apoi se torna pete restul de lapte cand incepe sa fiarba,la un loc cu untul,se fierbe 10 minute amestecand apoi se adauga si galbenusurile desfacute i supa de leguma si se mai fierbe 10 minute.
Capsuni 200 g,zahar 120 g,amidon 50 g,
Capsunile se amesteca cu zaharul,se adauga 700 ml apa si se fierbe 5-10 minute,se trece prin sita apoi se da iar vasul pe foc.Amidonul se desface in apa rece apoi se toarna iar peste capsuni si se mai fierbe inca 5 minute amestecandu-se tot timpul.Se serveste rece.
Afine 200 ml,zahar 120 g,amidon 50 g
Se fierb afinele cu 700 ml apa timp de 35-40 de minute,apoi se paseaza,se adauga iar la apa in care au fiert la un loc cu zaharul si cu amidonul desfacut in putina apa rece si se mai fierbe inca 5 minute amestecand incontinuu.
Morcovi 150 g,patrunjel 75 g,pastarnac 75 g,cartofi 150 g,dovlecei 200 g,unt 20 g,amidon 20 g,lapte 100 ml,marar verde tocat,sare
Se curata si se taie cubulete zarzavatul si legumele,apoi se fierb 45 de minute in apa cu sare,apoi se scot se paseaza i se adauga iar la supa,la un loc cu amionul desfacut in lapte.Se mai da in cateva clocote apoi se serveste cu verdeata tocata si un pic de unt in farfurie.
Morcovi 200 g,dovlecei 100 g,patrunjel 100 g,cartofi 200 g,unt 20 g,galbenusuri 2 buc,lapte 200 ml,faina 20 g,apa 1,5 l,sare,patrunjel verde tocat
Se fierb legumele in apa clocotita punandu-se mai intai morcovii si patrunjelul,apoi dovleceii si apoi cartofii.Cand legumele sunt fierte,se paseaza apoi se adauga la supa la un loc cu faina desfacuta in lapte,untul si galbenusurile desfacute in putina zeama de la supa,Se mai da intr-un clocot apoi se serveste cu verdeata tocata.
Supa de zarzavat strecurata 1,5 l,orez 120 g,lapte 200 ml,galbenusuri 2 buc,unt 20 g,sare,patrunjel verde tocat
Se fierbe orezul in supa strecurata pentru 30 de minute,apoi se scoate se paseaza si se adauga iar la fiert la un loc cu galbenusurile desfacute in lapte si cu untul.Se mai da intr-un clocot si se ia vasul de pe foc.
Orez 150g,supa de zarzavat 500 ml,lapte 1,5 l,lamaia 75 g,verdeata tocata,sare.
Se opareste 20 de minute orezul apoi se strecoara si se fierbe in supa de zarzavat pana se moaie.Se paseaza prin sita,se adauga laptele si untul si se mai da in cateva clocote.La servit se adauga si zeama de lamaie si verdeata tocata.
Supa de zarzavat strecurata 1,5 l,unt 20 g,galbenusuri 2 buc,orez 120 g,lapte 100 ml,rosii crude 400 g,sare,patrunjel tocat
Se prepara o supa crema de orez ca in retetele de mai sus in care se adauga la servire sucul de rosii stoarse si trecute prin tifon.
Cartofi 200 g,morcovi 100 g,telina 100 g,ceapa 75 g,rosii 600 g,faina 10 g,unt 20 g,zahar 10 g,cimbru,sare
Zarzavatul de supa si cartofii se curata,se spala,se taie cuburi si se fierb in apa cusare.Dupa ce au fiert,se adauga rosiile si se mai fierb 20 de minute.Se paseaza prin sita si se da vasul inapoi pe foc.Se adauga faina desfacuta in putina apa,cimbrul si zaharul iar la sfarsit si untul.
carne de vaca 400 g,ulei 50 ml,ceapa50 g,faina 300 g,oua 4 buc,unt 50 g,lapte 100 ml,franzela 50 g,sare
Se pune in 450 ml apa uleiul,laptele si sarea si se da in clocot,apoi se adauga faina toata odata si se amesteca bine pana s-a omogenizat.Se lasa la racit apoi se adauga ouale unul cate unul framantandu-se dupa fiecare ou.Se pune coca intr-o punga cu un colt taiat si se formeaza gramajoare de aluat intr-o tava unsa,apoi se coc la foc potrivit.Carnea se inabusa cu untul si ceapa,apoi se amesteca cu franzela inmuiata in apa,se umplu buseurile cu acest amestec si se coc din nou.
Afine 200 g,zahar 120 g,amidon 50 g
Afinele se fierb 35-40 de minute in 700 ml apa.Se paseaza,se pun din nou pe foc,se adauga zaharul si amidonul desfacut in apa rece si se mai lasa pe foc cca 5 minute amestecandu-se incontinuuu.
Faina 150 g,oua 3 buc,branza de vaci 200 g,unt 50 g,zahar 60 g,zahar vanilat 1 plic,sare
Dintr-un ou,faina,ssae si putina sare se framanta o coca ce se intinde si se taie taietei subtiri,ce se fierb in apa.Se strecoara,se trec prin apa rece si se amesteca cu restul ingredientelor.Se intinde amestecul intr-un graten si se da la cuptor.
gris 150 g,zahar180 g,zahar vanilat 1 plic,lapte 600 ml,faina 10 g,stafide 50 g,oua n2 buc,1 albus
Se fierbe zaharul cu grisul.Se ia de pe foc si se amesteca laptele cu 80 g zahar,zaharul vanilat,stafidele si faina.La urma se pun ouale batute spuma si faina.Cu restul zaharului se caramelizeaza o forma in care se rastoarna compozitia care se da la cuptor intr-o baie de apa.
Orez 180 g,zahar 100 g,zahar vanilat 1 plic,oua 2 buc,lapte 750 ml,albus 1 buc,faina 15 g,unt 15 g,sare.
Orezul spalat se fierbe in apa.Se scurge si se pune in laptele fierbinte [fara sa se clateasca] la un loc cu galbenusurile,zaharul,faina,sarea si zaharul vanilat.Se continua fierberea,apoi dupa 1 clocot se adauga si albusurile batute spuma.Se pune totul in forma unsa cu unt si se da la cuptor in baie de apa pentru 45 de minute.
Supa de legume 1,5 l,fulgi de ovaz 200 g,unt 20 g,lapte 200 ml,sare
Supa de legume se sareaza si se pune pe foc.Cand a inceput sa fiarba se adauga si fulgii de ovaz si se fierb cca 25 de minute.La sfarsit se adauga laptele si untul si se mai da in cateva clocote.
Supa de zarzavat 1,5 l,oua1 buc,gris 60 g,unt 20 g,sare,patrunjel verde tocat
Supa de zarzavat se strecoara,se sareaza,si se pune la fiert.Se prepara galustele astfel:albusul se bat spuma,se adauga galbenusurile si grisul,se amesteca usor,se formeaza galuste care se fierb in supa 15-20 de minute.La sfarsit se adauga untul si verdeata tocata.
Aluatul:faina 180 g,albus 1 buc,zahar 30 g,praf de copt 1 plic,zahar vanilat 1 plic,unt 60 g ,sare
Crema:faina 40 g,zahar vanilat 1 plic,zahar 80 g,oua 2 buc,lapte 250 mL
Se prepara un aluat din ingrediente care se lasa la rece 1 ora.Se taie in doua si se coc 2 foi pe o tava unsa.Se amesteca toate ingredientele pentru crema,se da vasul pe foc si se amesteca incontinuu pana se ingroasa crema.Se intinde apoi crema pe o foaie,se acopera cu cealalta foaie si se da la rece.
Aluatul 125 g faina,zahar 10 g,unt 60 g,oua 3 buc,sare
Crema:faina 40 g,zahar vanilat 1 plic,zahar tos 80 g,oua 2 buc,lapte 250 ml.Se pun la fiert 150 g apa,cu unutl si zaharul.Cand a dat in fiert se adauga faina toata odata si se amesteca pana se omogenizeaza.Se lasa la racit apoi se pun ouale unul cate unul si se amesteca.Pe o tava unsa se formeaza bilute de aluat cu ajutorul unei pungi taiate la 1 colt,care se dau apoi la cuptor.Se scot cand s-au rumenit,se taie capacele la fiecare gogoasa si se umplu cu crema.Pentru crema se amesteca ingredientele,se dau la foc amestecand incontinuu,pana incepe sa fiarba.Se lasa apoi la racit.Toate retetele sunt preparate pentru 4 portii.