[i]1-Ciuperci umplute cu carne de miel tocata[/i]
8 ciuperci mari champignon, 1 ceapa potrivita uscata, 3 fire usturoi proaspat, 1 catel usturoi uscat, 1 morcov mic, 8 linguri rase carne toccata de miel[200-250 g], condimente (piper, maghiran, rozmarin, etc.) , sare.
Ciupercile se curata si se indeparteaza coditele (care se toaca marunt). Ceapa si usturoiul (de ambele feluri) se toaca foarte fin iar morcovul se da pe razatoarea mica.Se calesc ceapa, usturoiul si morcovul in 2-3 linguri de ulei pana se inmoaie putin, se adauga carnea si se tine pe foc, amestecand continuu pana se schimba la culoare si se faramiteaza usor.Se adauga coditele tocate, se mai coc 5 minute apoi se adauga condimentele si apa fierbinte cat sa acopere amestecul.Se lasa pe foc mic, acoperit, aproximativ 20min si 5 min fara capac pana se evapora lichidul complet. Apoi se umplu ciupercile. Se stropesc cu putin ulei.Se coc pe hartie de copt, foc mediu, cuptor preincalzit.
[i]2-Salata aperitiv cu chiftelute de miel[sau de vita][/i]
300 g carne de vita sau de pasare, 3 +1 cepe, gogosari in otet, un ou, maioneza, sare, piper, condimente
Se pregatesc chiftelutele (se da carnea prin masina, se pune un ou, sare, piper, se toaca si o ceapa) apoi se prajesc. Intr-un vas termorezistent se aseaza crochetele se pune un strat de ceapa fiarta in otet circa 15 minute (cele trei cepe) dupa care se pun gogosarii, iar la urma se pune maioneza. Se amesteca totul dupa care se lasa putin la frigider. Cel mai bine se serveste a doua zi. Maioneza se poate pune din comert sau preparata in casa.
[i]3-Eclere cu pasta de branza si oua[/i]
250 GR faina,250 gr apa,150 gr margarina,4 oua mari,400 gr pasta de branza cu boia[vezi reteta in josul paginii],4 oua fierte tocate marunt
Se fierbe apa cu margarina apoi se adauga faina si se amesteca
bine.Se da la rece apoi cand s-a racit se adauga ouale unul cate unul amestecand.Cand s-a omogenizat aluatul se pune intr-o punga taiata la un colt si se spriteaza batonase intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu hartie,lasandu-se loc intre ele.Se coc la foc iute 20-25 minute pana se auresc apoi se scot si dupa ce s-au racit se cresteaza pe lung si se umplu cu crema de branza amestecata cu ouale tocate.
[i]4-Frigarui de miel marinate[/i]
750 g carne de miel, 1 pahar de vin, 2 ardei grasi, 2 rosii, sare, piper, 3-4 catei usturoi
Se curata carnea de pielite, se taie bucati se presara sare si piper, se pun intr-o cratita si se toarna vinul peste ele si se lasa 12 ore. Apoi se infig bucatele de carne in frigare si intre ele se pun felii de rosii si ardei gras. Se aseaza frigarea deasupra jarului, se invirte incet sa se friga bine carnea. In timp ce se frige se unge carnea cu mujdei. Se sareaza si se pipereeaza la sfarsit.
[i]5-Garnitura de gnochi de cartofi[Pentru frigarui][/i]
600 GR cartofi, 2-3 linguri unt, 1 lingura faina, 3 oua, 200 GR brinza
Se fierb cartofii, se dau prin masina de tocat carne, se amesteca bine cu brinza rasa, faina si 2-3 oua intregi. Se presara faina pe un fund si se rastoarna compozitia. Se ruleaza usor cu mina inmuiata in faina. Se taie bucati egale, se fac mici rulouri, se pun in apa clocotita, sarata. Se lasa pina se ridica la suprafata, se ia cu spumiera, se scurg, apoi se aseaza in tava unsa cu unt. Se toarna pe deasupra unt proaspat cald si brinza rasa si se dau la cuptor sa se rumeneasca.
[i]6-Tarta cu nuci,crema si bezea[/i]
Pentru aluat:250 gr unt,250 gr nuci,250 gr faina,250 gr zahar
pentru crema:500 ml lapte,1 plic budinca de vanilie,2 linguri de faina,zeama si coaja de la o lamaie,5 linguri de zahar
Pentru bezea:4 albusuri,200 gr zahar
Se amesteca ingredientele pentru aluat si se intind in forma apoi se coace tarta cca 20 de minute.Crema se din laptele fiert[400 mlk] cu zaharul in care se adauga la sfarsit budinca desfacuta in restul de lapte la un loc cu faina,si zeama si coaja de lamaie.Se intinde crema peste tarta apoi se asterne deasupra si bezeaua formata din albusurile batute cu zaharul.Se coace 60 de minute la foc foarte mic cu usa cuptorului deschisa.
[i]7-Chec cu glazura de ciocolata[/i]
200 gr unt,150 gr zahar,1 pachet zahar vanilat,4 oua,150 gr iaurt,400 gr faina,1 pachet budinca de vanilie,250 gr ciocolata de menaj +50 gr unt..
Se freaca untul cu zaharul vanilat si zaharul apoi se adauga ouale,praful de budinca si faina cernuta cu praful de copt.Se pune aluatul in tava de chec apoi se adauga 100 gr cioclata de menaj rupta bucatele.Se coace la foc iute cca 40 de minute,apoi se lasa checul la racit.Separat se topeste la foc mic ciocolata[restul de 150 gr] cu 50 gr unt si se glazureaza checul.
[i]Pasta de branza cu boia:[/i]
Branza de vaci proaspata 200 g ,telemea de oi 65 g ,unt 65 g ,smantana 65 g, boia de ardei dulce
Telemeaua se da pe razatoare, se adauga branza de vaci amestecata cu smantana, untul frecat spuma si boiaua de ardei dulce si se amesteca, pana ce se obtine o pasta omogena.