Ieri am pregatit pentru Craciun un pui umplut, pe care l-am servit foarte frumos ornat la ora mesei. Aceasta nu este fotografie finala pentru ca la ora mesei nu-mi ardea de fotografii, adica le-am uitat cu desavarsire.
Am servit puiul pe un platou mare pe care am asezat frunze de salata, iar desupra am asternut un strat de cartofi prajiti in tigaie. Mot, in varf am asezat puiul 'gatit' ca in poza de mai sus, iar de jur imprejur am presarat ciupercute intregi din conserva.
Deci pentru reteta aceasta avem nevoie de un pui 'sanatos' de peste 1,5 kg, 100 gr orez, 150 gr cascaval ras, 150 gr telemea sfaramata bucatele, 1 legatura de marar, 1/2 legatura patrunjel, 1 ou, piper alb, 2-3 linguri de ulei.
Pentru a urmari fotografiile si reteta pas cu pas faceti click pe butonul 'deschide' de mai jos.
1-Se fierbe orezul in apa multa, apoi se scurge de apa. Se toaca marunt mararul si patrunjelul.
2- Se pun intr-un bol toate ingredientele pentru umplutura si se framanta bine.
3-Puiul curatat, spalat, si bine scurs, se presara cu putin piper alb in interior , apoi se umple cu mana. Se prinde cu 1-2 scobitori, exact ca in fotografie, sau se coase cu ata. Eu l-am prins bine si nu s-a scurs. Gatul, se prinde cu o scobitoare, ca sa stea ridicat in sus, sa ii putem atasa 'capul' mai tarziu.
4-Se unge puiul cu ulei din belsug, apoi se aseaza in tava unsa cu ulei. Eu am pus si putina folie de aluminiu, ca sa nu se lipeasca. Se da la cuptor la 250 de grade, pana se rumeneste frumos pe toate partile [il mai intoarcem din cand in cand], iar dupa ce s-a rumenit bine, se da focul mai incet si il tinem cca 50 de minute pentru fiecare kg de carne. Eu il tin aproape o ora pentru fiecare kg de carne, pentru ca imi place sa fie foarte moale. Umplutura aceasta contine multa apa. si puiul nu se usuca la interior. De asemeni, o sa curga destula apa si in tava de copt, care o sa se evapore pana la sfarsit. Daca se evapora prea repede, putem sa mai punem cate putina apa in tava sa nu se lipeasca, dar numai daca este nevoie.
5-Cat timp puiul este la cuptor, pregatim 'decorul'. Intr-o jumatate de lamaie, infigem 2 cuisoare, pe post de ochi.
6-Crestam cu cutitul o linie ca in fotografie, in care vom infige o bucatica de morcov.
7-Taiem dintr-un morcov o bucatica lunguiata in forma de triunghi, apoi o infigem in crestatura de lamaie.
8-In varful lamaii facem o crestatura in care o sa infigem creasta. Eu am avut o lipie ramasa de 2 zile pe care am crestat-o in forma de creasta dar puteti sa folositi mult mai frumos o frunza de salata creata daca aveti.
9-Se prinde frunza, lipia, sau orice altceva puteti doriti [frunze de varza, sau chiar taietei] cu o scobitoare. Daca morcovul pe post de plisc nu sta bine infipt, se prinde de asemeni tot cu o scobitoare.Se face o gaura mica in partea de jos a lamaii, pe care o infigem pe gatul puiului. Daca gatul nu este destul de mare, il putem inocui cu un morcov, pe care il prindem de corp, sau pur si simplu, taiem gatul de la inceput, si asezam capul [din lamaie] puiului deasupra corpului, fara gat. Pe post de coada am asezat o frunza de varza chinezeasca. O frunza de salata creata , este chiar mai frumoasa, daca aveti.
Daca doriti un design deosebit, atunci va sfatuiesc sa asterneti 2 starturi alternative de salata, apoi se cartofi prajiti sau copti, si apoi sa asezati puiul. Puteti aseza apoi imprejur si cateva ciupercute daca doriti.
Pofat buna!