Unul din dulciurile pe care le-am servit la Craciun, este aceasta prajitura nemaipomenita, foarte moale si aromata, care se topeste in gura. Pentru ca a placut tuturor si s-a terminat pe loc, va sfatuiesc sa preparati pentru mesele cu musafiri, o cantitate dubla. Din aceasta reteta mie mi-au iesit 8 portii mari, de cate 2 bucati fiecare.
Pentru aceasta reteta aveti nevoie de :
-crema:400 gr smantana acra, 200 gr iaurt gras, 150 gr zahar pudra,1 lingura cu varf cu praf de gelatina, 100 ml apa calda, 1 lingurita cu varf coaja de lamaie rasa, sau esenta de lamaie [toate ingredientele pentru crema trebuie sa fie la temperatura camerei], facultativ 2-3 picaturi de colorant galben si 1 picatura colorant albastru[rezultatul este un galben putin verzui]
-foi de prajitura: 4 oua, 4 linguri de ulei, 130 gr zahar, 130 gr faina, 2 linguri de apa, 1 lingurita praf de copt.
Pentru a urmari fotografiile si reteta pas cu pas faceti click pe butonul 'deschide' de mai jos.
1-Foile se coc in tava tapetata cu o hartie de copt, pe care am uns-o in prealabil cu margarina. In primul rand pregatim 2 foi de hartie de copt, pe care le ungem cum am spus, apoi le punem deoparte. Foile nu se coc numai separat, ci si se pregatesc separat. Nu putem sa pregatim tot aluatul odata, si sa le coacem pe rand, caci se 'lasa' pana se coace prima foaie. Pentru cantitatile de mai sus, eu am copt 2 foi, pe care le-am taiat apoi in 2 pe fiecare in parte, si am obtinut astfel 4 foi mai mici.
Deci pentru prima foaie am batut spuma 2 albusuri cu 65 gr zahar [masurat cu aproximatie cu o cana gradata]. Am mai batut putin cu mixerul dupa ce am adaugat pe rand 1 lingura de apa, apoi galbenusurile [2].
2- Dupa ce am adaugat faina [65 de grame masurata la fel ca zaharul], am amestecat cu lingura de jos in sus, sa nu se lase aluatul.
3-Se toarna aluatul apoi in tava tapetata cu o foaie de hartie de copt, si se da la cuptorul incalzit la 185 de grade, cca 20 de minute.
4-Foaia de prajitura este gata, cand s-a rumenit putin ca in fotografie. Se desprinde de pe hartie cat este calda inca, tot calda se taie in doua [ca sa obtinem in total 4 foi], apoi se lasa la racit. Rece, se intareste foarte putin, dar nu trebuie sa va sperie, caci crema contine multa apa, care o sa moaie foile, exact atat cat trebuie pentru o prajitura pufoasa. Daca faceti cantitatea dubla de prajitura, atunci coaceti 4 foi una cate una, si nu le mai taiati in doua.
5-Se incalzeste apa [100 ml], apoi in apa fierbinte, se toarna o lingura de gelatina, si se amesteca cateva minute, pana se topeste total.
6-Trecem la prepararea cremei. Se bate spuma smantana cu zaharul pudra, apoi se adauga iaurtul gras, coaja de lamaie si gelatina topita in apa fiebinte. Se bate cu mixerul in tot acest timp, ca sa nu se intareasca gelatina inainte sa se amestece cu crema.
7- Crema gata pregatita se da la rece pana se intyareste pe jumatate, apoi se imparte in 3 si se intinde cu grija intre cele 4 foi si se da la rece cel putin cateva ore, pana se intareste crema complet, si se moaie foile de prajitura. Se taie patrate sau romburi mici si se serveste.
Ma gandesc pentru Revelion, sa pregatesc aceleasi foi pufoase, dar cu alta crema de data aceasta, sau cu aceeasi crema dar cu alte arome, si poate de data aceasta voi avea timp pentru fotografii mai detaliate.
Pofta buna!