Proteinele si functiile lor in organism

Proteinele sunt substante organice macromoleculare formate din lanturi simple sau complexe de aminoacizi.Proteinele sunt compuse din aproximativ 20 de aminoacizi diferiti, care, pe rand sunt formate din carbon, hidrogen, oxigen, azot si cateodata sulf. O cantitate de proteine de aproximativ 35 grame pe zi reprezinta aportul mediu necesar pentru un adult sanatos pe zi. Fac exceptie femeile insarcinate,bolnavii,sau cei care isi revin dupa o boala,si au nevoi diferite.

Functiile proteinelor in organism
- intra in structura tuturor tesuturilor si iau parte la refacerea lor indeplinind un rol plastic;
- intra in constitutia unor enzime sau fermenti (catalizatori biochimici);
- intra in structura hormonilor;
- au rol in repartitia apei si a substantelor dizolvate in ea
- participa la formarea anticorpilor, substante cu rol in apararea organismului contra microbilor si toxinelor.
Deficitul de proteine in alimentatie si urmarile sale
Este foarte important pentru organismul nostru sa avem o alimentatie echilibrata,dar bogata in proteine.Lipsa proteinelor in alimentatia noastra poate conduce la o serie de urmari neplacute care ne pericliteaza sanatatea cum ar fi:
- tulburari de crestere si de nutritie;
- scaderea rezistentei la infectii[sistemul imunitar scazut]
- aparitia anemiei;
- aparitia edemelor
- scaderea capacitatii de activitate fizica si psihica.
-par fragil cu fire subtiri,muschi slabiti
Surse naturale de proteine
Cele mai multe proteine sunt de provenienta animala,si se regasesc in produse precum carnea,lactatele,ouale,pestele si toate produsele pe baza acestora.Mai exista si proteine de origine vegetala,dar sunt considerate incomplete pentru ca nu contin toti aminoacizii insa daca alegem sa combinam mai multe vegetale putem sa-i obtinem pe toti. Multe legume, in special cele cu seminte cum sunt fasolea cataratoare, porumbul, broccoli sau mazarea au un continut mare de proteine care ajuta la neutralizarea excesului de acid, cel care provoaca pierderea substantelor minerale cum ar fi calciul.Nu este corect insa sa ne hranim numai cu produse de provenienta animala pentru a-i asigura organismului necesarul de proteine,deoarece aceasta conduce la tulburari nutritionale.Dintre alimentele de origine vegetala bogate in proteine enumeram:soia, migdale, alune,ciuperci,cereale integrale,seminte de floarea soarelui, susan,nuci si unele leguminoase.
Excesul de proteine in Organism
Proteinele,ca orice alte substante din organismul nostru,au si efecte negative asupra sanatatii noastre daca sunt consumate in exces,in detrimentul altor grupe de elemente cum ar fi vitaminele sai mineralele.Printre alte efecte negative ale excesuui de proteine enumeram:
- aparitia de scaune de putrefactie;
- aparitia unor boli (guta);
- aparitia fenomenelor de intoxicare cu proteine;
-probleme renale deoarece proteinele produc reziduri care supun rinichii la multe eforturi
-probleme osoase deoarece proteinele sunt acide.[Marii consumatori de carne au un risc crescut de osteoporoza

Ultimele produse cu reduceri