Apa fiarta nu se foloseste dupa mai mult de 24 de ore dupa ce a fost pregatita, pentru ca devine nociva. Apa fiarta capata o structura nedorita, este saraca in oxigen si absoarbe din aer multi virusi, bacterii si microorganisme.
Bauturile ambalate in cutii de aluminiu (bere, pepsi si altele) contin un conservant care provoaca producerea hormonilor feminini in organismul barbatesc.Astfel se explica de ce marii bautori de bere 'fac burta'.
Brinza de vaci se va consuma in cantitati cit mai reduse de catre cei cu afectiuni grave la rinichi.
Carnea de miel este contraindicata bolnavilor de guta .
Ciocolata este contraindicata persoanelor cu afectiuni hepatice si bineinteles diabeticilor.
Dulceata de orice fel care a mucegait trebuie aruncata. Mucegaiul produce toxine, inclusiv de natura cancerigena, care nu se distrug prin nici un fel de fierbere.
Drojdiile sint necesare organismului uman pentru reglarea metabolismului, pentru functionarea normala a sistemului nervos si ca izvor de vitamine. Dar trebuie folosite cu atentie. Ele trebuie inlaturate din meniul bolnavilor de hipertensiune, a celor cu afectiuni ale tractului digestiv.
Laptele, consumat rece, deregleaza digestia. Pentru a-si face efectul benefic asupra organismului, el trebuie incalzit putin, trebuie consumat pe nemincate, cu inghitituri mici, tinindu-l cit mai mult timp in gura inainte de a-l inghiti. Lactatele, inclusiv smintina, sint interzise celor cu afectiuni hepatice.
Margarina contine multe transizomere - acizi alifatici nesaturati - care deregleaza functionarea fermentilor, schimbind si structura membranelor celulare. Ca rezultat, creste nivelul colesterolului in singe, precum si riscul imbolnavirii de diabet si infarct miocardic.
Menta si mentolul consumate in exces constituie un impediment pentru femeile care vor sa ramina insarcinate.
Mierea este cunoscuta pentru calitatile ei, dar este interzisa bebelusilor sub 1 an.
Piinea graham este foarte buna pentru slabire, prevenirea constipatiei si vitaminizarea organismului. Se stie insa ca griul se stropeste cu substante chimice. Aproape toate toxinele se regasesc in invelisul griului, care este prezent in graham.
Produsele apicole, mai ales veninul de albine, nu se combina cu alcoolul. Cu citeva zile inainte de folosirea veninului de la albine se renunta la orice fel de alcool, inclusiv bere. Preparatele pe baza de propolis facute in casa nu trebuie fierte sau incalzite la temperaturi peste 50°C; propolisul folosit la prepararea lor nu trebuie pastrat in congelator, deoarece acesta isi pierde proprietatile terapeutice.Laptisorul de matca nu se foloseste in caz de boala Addison - boala a glandei suprarenale.
Sorbitolul (inlocuitor al zaharului) poate provoca balonare sau constipatie. Este contraindicat femeilor insarcinate.
Smintina are multiple calitati, dar supradozata este contraindicata in cazurile de ulcer stomacal sau intestinal, gastrita hiperacida, obezitate.
Uleiurile volatile (eterice) sint substante medicinale puternice si se folosesc in medicina naturista de mai bine de 5000 de ani. Unele dintre ele, folosite in aromoterapie, sint contraindicate femeilor insarcinate, bolnavilor de alergie, spasm bronsic, epilepsie, hipertensiune grava si celor care au suferit de atacuri cardiace si accidente vasculare cerebrale.
Vitamina A, in doze mari, poate duce la caderea parului, dar in doze mici stimuleaza cresterea lui.
Aspirina.Cei care consuma zilnic aspirina trebuie sa stie ca ea uneori are efecte in organism ca si alcoolul, ducind la distrugerea ficatului. Se poate ajunge in timp si la scaderea auzului. Consumul indelungat de aspirina duce la scaderea imunitatii organismului, iar asociat cu antibiotice, favorizeaza transformarea proceselor acute in procese cronice. Aspirina poate fi inlocuita cu 4 rosii ecologice consumate in fiecare zi sau cu ceai sub forma de decoct din coaja de salcie