Ornamente de ciocolata - cum preparam ornamentele de ciocolata pentru torturi festive

Reteta de ciocolata elastica pentru ornamente
Acestea sunt torturile pe care le-am facut vara aceasta pentru ziua de nastere a sotului, si respectiv a nepotului meu, care sarbatoresc in aceeasi saptamana. M-am gandit ca sunt cele mai edificative pentru articolul acesta.
[link=http://www.postimage.org/]retete culinare poze[/link]

[i]Reteta de ciocolata amaruie [/i]pentru ornamente este simpla:
la 100 g ciocolata amaruie,adaugam 50 g miere
Se pune mierea intr-un vas de ceramica rezistent termic,si deasupra se pun bucatelele de ciocolata .Se dau 20-30 de secunde la cuptorul de microunde,sau 3-4 minute la cuptorul normal,pana se incalzeste mierea.Se scoate apoi din cuptor,si se amesteca eneregic,pana se toperste si se inglobeaza in mierea calda si ciocolata.Intr-o tava mare,se intinde o folie de aluminiu,apoii se rastoarna compozitia de ciocolata in strat de cca 2-3 milimetri,apoi se da la rece pana se intareste.
[i]Reteta pentru ciocolata de lapte[/i],este la fel de simpla,dar datorita continutului slab de cacao se schimba procentajul.
La 120 g ciocolata de lapte,se adauga 50 g miere.Se prelucreaza la fel cu ciocolata amaruie.
[i]Reteta de ornamente colorate ,sau de ciocolata alba[/i] este asemanatoare.
La 120 g ciocolata alba se adauga 50 g miere si facultativ,2 picaturi de colorant,de orice culoare dorim.Verde pentru frunze,galben si rosu pentru flori portocalii,sau numai galben si numai rosu..etc.In acest caz,ciocolata se va topi in vase separate,in fuctie de cate culori dorim sa avem.Se mai poate presura ciocolata intinsa pe folia de aluminiu,cu nuca de cocos colorata,apoi se da la rece si se prelucreaza in acelasi mod.
Cum modelam ornamentele de ciocolata

[i]Trandafirii de ciocolata-[/i]Se taie fasii de ciocolata lungi de cca 6-7 cm,si late de 2-3 cm.Se desprind de pe folia de aluminiu si se prelucreaza ca o plastilina.Se lucreaza repede,deoarece desi este foarte tare,se moaie repede.Se ruleaza ciocolata in forma de boboc de trandafir (ca un melc adica),apoi se rasfrang marginile.Daca s-a muiat in maine prea tare,se da din nou la rece fara sa stricam floarea,iar dupa ce s-a intarit,continuam modelarea ei.De obicei se moaie dupa 2-3 minute,ceea ce e de obicei destul de mult timp,pentru o floarea atat de simpla.Daca dortiti,cu un foarfec de bucatarie,folosit numai la gatit,puteti cresta marginile trandafirasilor,pentru a le da o forma dintata.
Trandafirasii gata modelati,se aseaza unul langa altul pe o farfurie tinuta in prealabil la frigider,si se dau din nou la rece.La final,se orneaza tortul cu trandafirasii,dupa forma dorita.Putem sa ii dispunem in cerc de jur imprejur,in ghirlanda sau pur si simplu sa formam un buchet de ciocolata intr-o margine a tortului.Cu timpul,capatand o dexteritate mai mare,puteti forma si alte flori,putin mai complicate,precum garoafele.
[i]Garoafele de ciocolata[/i] se prepara asemanator cu trandafiriii,dart se modeleaza mult mai repede deoarece necesita un plus de timp.In primul rand,se taie o fasie de ciocolata de 10-12 cm,apoi i se da un aspect valurit.Intai se impatureste rapin in zig-zag,apoi se infasoara circular ca si trandafirii.Se da la rece,iar dupa ce s-au racit si intarit iar se cresteaza marginile cu foarrfecul ca la garofite.
[i]Frunzele de ciocolata[/i] se pot forma in 2 feluri si avem nevoie de niste frunze potrivite ca marime,dar cu nervuri bine pronuntate,si bineinteles nu putem folosi frunze ale unor plante condimentare,deoarece nu vrem sa dam ciocolatei gust de telina sau altele..Este bine sa folosim frunze de cires sau visin,sau chiar si frunze mici de vita de vie[verzi si proaspete nu de la borcan].Daca avem pregatite din timp frunzele[spalate de praf si bine uscate],putem sa le asezam peste ciocolata imediat ce am intins-o in tava,cat este calda inca si sa dam tava cu tot cu frunze la rece.Cand s-a intarit ciocolata,se taie ciocolata dupa forma fruzelor,apoi se desprinde frunza si se arunca,lasand in felul acesta forma de la nervurile frunzei imprimata.O alta metoda,putin mai migaloasa,este de a folosi ciocolata de menaj topita fara adaos de miere.Cu o pensula de bucatarie,se ung frunzele pregatite cu ciocolata.Se lasa sa se intareasca apoi se mai ung odata si inca odata,de cate ori credeti ca e nevoie ca sa ajunga la grosimea dorita de dumneavoastra,apoi se desprinde frunza si se arunca.
Ornamente de ciocolata in formele de gheata
.
Exista in comert,forme pentru 'cuburi' de gheata din silicon,sau cauciuc,care nu au neaparat forma de cub ci si e inimioara ,floricele,cruce,sau altele...Aceste forme se pot unge cu un start foarte fin de unt sau margarina topita,tot cu o pensula de bucataria,apoi se pot umple cu cca 5 milimetri de ciocolata.Se dau la rece,apoi dupa ce s-au intarit,se scot cu usurinta,in acelasi mod,in care desprindem cuburile de gheata.
[i]Ornamentele in forma de animale[/i]Pentru aceste ornamente,avem nevoie de forme de tabla,de taiat fursecurile in forma de animale,si de forme de aluat, pe care le-am pregatit si le-am copt ,in prealabil cu aluat tare de tarte dulci[alege o reteta de tarte de la categoria Panificatie si Patiserie,dar pentru un aluat tare adauga putina faina in plus].Formele trebuie sa fie mici,de cativa centimetri.Se prepara de exemplu ursuleti din aluat,precum biscuitii.Se intinde o foaie nu prea subtire,apoi cu forma de ursuleti,se taie si se aseaza ursuletii pe o tava unsa cu margarina la distanta unul de altul.Apoi cu aceeasi forma cu care am taiat aluatul,vom taia si ciocolata rece.Se taie ciocolata in forma de ursulet ,apoi se aseaza peste ursuletul racit si se modeleaza.intorcand putin marginile,peste forma de aluat.Se da la rece,apoi se scoate si se poate aplica ursuletul pe tortul gata uns cu crema.Dca dorim figurine de animale in relief,luam ursuletii de aluat cate doi,ii ungem cu o crema la alegere,apoi ii imbracam in ciocolata in acelasi mod.

Ultimele produse cu reduceri