Prajitura aceasta este o varianta mai noua si mai moderna a unui desert oriental, care se prepara cu miez de nuca macinat. Reteta originala, este un chec din gris si nuca macinata, aromat cu scortisoara, care se insiropeaza la scoaterea din cuptor, si se serveste rece pe farfurioare, taiat in forma de patrat de obicei. In trecut se servea simplu. In ultimii ani se serveste ori cu frisca batuta alaturi, ori cu inghetata de vanilie sau mastica, ori uns cu crema Finetti.
Avand in vedere ca astfel reteta originala a suferit de-a lungul timpului diverse transformari, mi-am adus si eu o mica, contributie la aceste schimbari, si am schimbat nuca macinata cu fulgi de nuca de cocos, fara sa mai folosesc si alte arome, pentru a simti mai bine savoarea de cocos care este destul de fina, ca sa mai fie acompaniata si de alte gusturi.
Pentru aceasta reteta aveti nevoie de : 1 ceasca de zahar, 1 ceasca de faina, 1 1/3 ceasca de gris, 1 ceasca de margarina sau unt topit, 6 oua, 1/2 ceasca de lapte, 1 1/3 ceasca de nuca de cocos, 1 praf de copt.
Pentru sirop aveti nevoie de 2 cesti de zahar, 2 cesti de apa, 1/3 ceasca de nuca de cocos. Mai aveti nevoie de 1 lingurita de margarina si 1 lingura de gris pentru tapetat tava.
1-Pentru inceput pregatim materialele.
Punem intr-un castron grisul, faina, praful de copt si nuca de cocos. In cesti, separat, pregatim laptele, margarina topita [o topim la microunde], si zaharul.
2-Aprindem focul la 190 de grade, si trecem la tapetat tava. Ungem cu margarina si tapetam cu gris o tava rotunda cu diametrul de 32 cm.
3-Intr-o craticioara, punem toate ingredientele pentru sirop, si lasam sa dea intr-un clocot. Amestecam sa se topeasca zaharul complet, apoi dam la rece siropul, care trebuie sa fie cat mai rece, cand scoatem desertul din cuptor.
4-Apoi trecem la pregatirea aluatului. Separam galbenusurile de labusuri, apoi batem spuma albusurile cu zaharul turnat in ploaie, pana obtinem o spuma foarte tare.
5-Separat se amesteca cu furculita toate ingredientele uscate din castron, apoi adaugam peste ele galbenusele, laptele si margarina topita, si batem la mixer, pana se omogenizeaza.
6-Cu lingura punem peste spuma de ou amestecul din castron, si amestecam de jos in sus, pana omogenizam.
7-Turnam in tava tapetata aluatul, si il dam la cuptor la 190 de grade, [cel putin 45 de minute], pana se aureste. Este gata cand se desprind marginile.
8-Dupa ce s-a copt, o scoatem si asa fierbinte fiind, turnam deasupra siropul. Din nuca de cocos care se aduna deasupra siropului, aruncam 1-2 linguri, si lasam restul acolo. Daca nu va place sa ramana cocos la suprafata prajiturii, atunci puteti sa strecurati siropul complet.
9-Se lasa asa cu siropul deasupra, care va fi absorbit in cca 30 de minute, dupa care se da la frigider si se serveste rece.
Se poate servi atat simpla, cat si cu inghetata, ciocolata, sau frisca asa cum am explicat mai devreme.
Pofta buna!