Am mai pregatit o prajitura pentru Craciun. La noi in casa dulciurile sunt la mare cinste asa ca niciodata nu sunt prea multe. Astazi vom pregati o prajitura care are o savoare deosebita datorita amestecului de arome de cacao, portocala si caramel. Rezultatul, combinatia celor 3 , este o noua aroma.
Pentru aceasta reteta avem nevoie de 200 gr zahar tos, 3 oua, 3 linguri cu varf cacao, gem de portocale jumatate de borcan [cca 200 gr], 200 gr faina, 4 linguri ulei, 300 gr mascarpone, margarina si faina pentru uns forma de copt, 1 lingurita praf de copt.
Pentru a urmari fotografiile si reteta pas cu pas faceti click pe butonul 'deschide' de mai jos.
1-Se topeste zaharul tos pe foc, pana capata culoarea caramelului. Amestecam incontinuu pentru ca se arde foarte usor si capata gust amar,daca nu suntem atenti. Dupa ce s-a topit, adaugam 150 ml apa, si lasam la foc mic pana se topeste complet zaharul care s-a intarit la contact cu apa.
2-Dupa ce s-a topit tot zaharul la foc mic, este gata siropul, sa il folosim. Se adauga gemul sau dulceata de portocale in siropul de zahar ars.
3-Dupa ce amestecam putin adaugam pe rand cacaoa cernuta sa nu faca cocoloase, si apoi batem bine cu furculita sa se omogenizeze.
4-Apoi punem pe rand branza Mascarpone...
5-...si apoi uleiul si omogenizam din nou.
6-Se amesteca bine praful de copt cu faina, apoi se varsa toata peste restul ingredientelor. Batem putin cu furculita sau cu telul.
7-Se unge cu margarina 2 tavi de chec sau o forma ca cea din imagine. Daca aveti , puteti folosi orice forma de Craciun: stea, brad de Craciun etc... Eu nu am avut deci ma multumesc cu cea de guguluf.
8-Se toarna aluatul in forma dupa ce am tapetata-o bine si cu faina.
9-Se da la cuptor cca 50-55 de minute la 185-190 de grade.
10-Cand se scoate se pudreaza cu zahar asemeni fotografiei.
Se serveste rece.
Pofta buna!