M-am hotarat sa incerc, cat mai mult combinatii posibile cu piscoturi de sampanie insiropate si crema pe baza de iaurt si gelatina, deci intr-un cuvant solutii rapide , relativ iaftina si foarte gustoase, asa ca am ajuns in sfarsit si la morcovi.
Pentru aceasta prajitura avem nevoie de cca 700 gr de morcovi, 200 gr smantana, 300 gr iaurt, 130 gr zahar pudra, jumatate de cana de zahar tos pentru sirop, si 3/4 cana de zahar tos pentru morcovi, 2 linguri cu varf pline cu gelatina praf, 2 lingurite cu scortisoara, 1 varf de cutit foarte mic cu cuisoare.
Daca doriti sa urmariti fotografiile si reteta pas cu pas dati click pe butonul 'deschide' de mai jos.
Modul de preparare este similar cu al altor retete publicate in trecut, dar am sa le descriu iar, la urma urmei ne aflam la capitolul 'lectia de gatit',nu?Decii...
1-Pentru inceput preparam siropul din jumatate de cana de zahar si cam 1/3 cana de apa, in care adaugam 1/2 lingurita de scortisoara, si fierbem putin, pana se leaga, apoi il dam la racit.
2-Cat se raceste siropul, pregatim crema de iaurt. Amestecam cu mixerul iaurtul, smantana si 130 grame de zahar pudra, ...
3-...apoi separat, incalzim 75 ml de apa [cca jumatate de ceasca de ceai], apoi turnam in ea 1 lingura de gelatina, si amestecam, pana se topeste. Dupa ce s-a topit, se incorporeaza in crema de iaurt.
4-Apoi taiem morcovii cubulete, iar in continuare ii mixam la tocatorul electric. Putem de asemeni sa ii dam pe razatoare, sau sa ii dam prin masina de tocat, dar ne ia mai mult timp. Punem apoi morcovii intr-o tigaie de teflon cu 1/2 cana de apa, si ii lasam sa fiarba la foc mic, pana se moaie, apoi dam focul tare si lasam sa scada complet apa, timp in care amestecam incontinuu. Spre sfarsit adaugam si zaharul [3/4 cana] si amestecam pana se topeste.
5-Inchidem apoi focul si turnam direct deasupra in ploaie, 1 lingura de gelatina, apoi amestecam pe ochiul cald inca 1 minut si o lingurita cu varf de scortisoara, si un varf foarte mic de cutit de cuisoara. Cam cat o cuisoara macinata, nu mai mult. Lasam acolo la cald jeleul de morcov, sa nu se intareasca si trecem mai departe.
6- Apoi muiem piscoturile in siropul racit, si le asezam unul langa altul intr-o tava de 20/30 cm.
7-Dupa ce s-au muiat, turnam deasupra crema de iaurt, si dam la frigider, sau congelator pentru 10 minute sa se intareasca putin.
8-Dupa ce s-a intarit putin, turnam deasupra si jeleul de morcov, care daca si-a mai lasat zeama, se amesteca bine inainte de a-l turna in tava, apoi dam rapid prajitura la frigider.
9-Nu taiem prajitura decat dupa ce s-a intarit complet.
Pofta buna! Desi reteta se desfasoara pe mai multe etape, sa stiti ca nu va rapesc mai mult de 2-3 minute fiecare. Din aceasta prajitura ies cca 8 portii si nu trebuie sa va rapeasca prepararea ei mai mult de 30 de minute.