Astazi vom pregati o musaka de vinete si dovlecei cu crema bechamel.
Pentru aceasta reteta avem nevoie de 500 gr carne de vita tocata, 4 vinete, 4 dovlecei [optional], 2 cepe, cateva linguri de ulei de preferat de masline, 1 cutie de rosii tocate in bulion, 1 lingura pasta de tomate, sare, piper, 1 varf de cutit de nucsoara si un varf de cutit de scortisoara. Pentru crema bechamel avem nevoie de 1 l lapte, 125 gr margarina, 150 gr branza rasa de oaie, 100 gr faina, 1 varf de cutit de nucsoara.
Trebuie sa va spun ca am pus in plus dovlecei, pentru ca-i avema prin frigider, in rest am respectat exact reteta greceasca. In unele regiuni ale Greciei, in musaka [ adica Mousakas] se pune nucsoara si scortisoara, in altele se pune nucsoara si cuisoare, in in altele numai nucosra, dar musakaua nu e musaka fara nucsoara. Cand incepem sa vorbim de patrunjel verde in musaka, vorbim de varianta romaneasca.
Daca doriti sa urmariti fotografiile si reteta pas cu pas dati click pe butonul 'deschide' de mai jos.
1-Daca alegeti varianta mea, cu dovlecei, atunci ar fi bine sa ii prajiti de la inceput in 2 linguri de ulei, si pe o parte si pe alta pana se rumenesc putin, apoi ii dati deoparte.
2-Trecem apoi la vinete, pe care le taiem in rondele groase de 1-1,5 cm apoi le oparim vreme de cateva minute in apa clocotita. Nu trebuie sa le fierbem de tot, numai sa le oparim. Oparirea inaintea prajirii are dublu rol, de indepartare a toxinelor, [dupa cum stiti vinetele sunt putin cam grele pentru stomac], si de asemeni, cel mai important, pelicula oparita de la suprafata lor, le impiedica sa suga prea mult ulei la prajit. Vinetele prajite in tigaie, sunt adevarati buretei.
3- Dupa ce le-am oparit, le dam prin faina...
4-...si le prajim in 2-3 linguri de ulei bine incins in prealabil. Putem folosi fara nici o problema aceeasi tigaie de la prajit dovleceii.
5-Nu le prajim detot ci numai atat cat sa prinda o crusta frumoasa aurie.
6-Ungem cu putin ulei o tava de 32 cm diametru apoi asezam una langa alta, rondelele de vinete..
7-Separat trecem la calit ceapa in 1-2 linguri de ulei.
8-Dupa ce s-a aurit putin, adaugam rosiile apoi carnea tocata, si amestecam pana se evapora toata apa lasata de carne. Trebuie sa amestecam incontinuu, caci carnea tocata de vita are tendinta sa se inchege.
9-Intindem apoi carnea pe care am condimentata-o mai intai, peste vinetele din tava...
10-...iar deasupra punem rondelele de dovlecei.
11-Pentru crema bechamel, rumenim putin faina intr-o tigaie uscata, apoi o turnam in ploaie in 250 ml de lapte, batatnd cu telul sa nu se faca cocoloase.
Separat fierbem 750 ml de lapte cu margarina, iar cand a inceput sa clocoteasca, adaugam si restul de lapte in care am desfacut faina. Dupa ce s-a ingrosat, stingem focul si adaugam si branza de oaie, dupa care amestecam sa se omogenizeze.
12-Turnam crema bechamel peste dovlecii din tigaie...
13-...apoi dam la foc cca 1 ora la 185-190 de grade.
Musakaua nu este o reteta greu de nimerit, dar este o reteta care iti fura foarte mult timp, totusi impatimitii musakalei spun ca merita, iar eu spun la fel. Timp sa ai ca pofta nu lipseste, deci..pofta buna!