HALVA GRECEASCA 1 - lectia de gatit 87

Buna ziua tutror, iar am lipsit o bucata buna de timp si dupa cat se pare din motive de sanatate voi lipsi cam peste o luna din nou, dar pana atunci avem tot timpul sa mai public niste reteta noi. Astazi voi scrie o reteta foarte usoara, care nu-mi apartine.

HALVA GRECEASCA

poza reteta culinara

Este vorbe de una din retetele grecesti de halva. In Grecia, exista 3 tipuri de dulciuri care se comercializeaza sub numele de halva, care nu au nimic in comun. Unul este halvaua, asa cum o cunoastem si noi din magazine care poate fi simpla sau cu fructe oleaginoase si diverse arome. Al doilea dulce numit simplu tot halva ca si primul, este un soi de rahat foarte uleios, si foarte moale, aproape ca un jeleu, de regula cu aroma de caramel si presarat sau umplut cu nuci, sau fistic, sau migdale sau simplu cu scortisoara. De regula se vinde la kilogram. Cel de-al treilea numit tot halva, este reteta pe care o voi prezenta astazi. Este o reteta de post, foarte simpla si foarte economica.
Pentru aceasta reteta avem nevoie de 1 pumn de nuci, 1 ceasca de ulei, 2 cesti de gris, 3 cesti de zahar, 4 cesti de apa, 2 lingurite de scortisoara, 1-2 linguri de zahar pudra.
Daca doriti sa urmariti fotografiile si reteta pas cu pas dati click pe butonul 'deschide' de mai jos.
1-Pentru inceput prajim putin grisul intr-o tigaie bine uscata, si amestecam pana se rumeneste usor.
poza reteta culinara

2-Dupa ce s-a rumenit putin il dam deoparte de pe foc si adaugam peste el o mana de nuci sfaramate.
poza reteta culinara

3-In continuare adaugam pe rand amestecand zaharul...
poza reteta culinara

4-...apoi uleiul...
poza reteta culinara

5-...si in final apa in care am pus si o lingurita de scortisoara, apoi punem pe foc iute amestecand incontinuu pana se ingroasa grisul.
poza reteta culinara

6-La inceput grisul va deveni vascos, dar uleiul se va alege deasupra. Nu ne oprim, ci continuam sa amestecam pana se incorporeaza si uleiul, apoi dam deoparte tigaia si lasam sa se raceasca foarte putin, sa nu apuce sa prinda pojghita.
poza reteta culinara

7-Inainte de a prinde pojghita, amestecam zaharul pudra cu scortisoara, si il presaram deasupra in start gros, daca dorim sa faca o crusta frumoasa. Pentru cei care prefera mai putin dulce, atunci nu il pudrati decat dupa ce s-a racit complet, sau nu il pudrati deloc.
poza reteta culinara

8-Se lasa sa se raceasca la frigider, apoi se taie in patrate.
poza reteta culinara

9- Se serveste cu furculita pe farfurii mici.
poza reteta culinara

Pentru cei care doresc, pot adauga la fiert si bucatele de portocala confiata, sau coaja de portocala rasa, sau pot servi halvaua cu o lingurita de gem de portocale, in loc de zahar pudra.
Pofta buna!poza reteta culinara

Ultimele produse cu reduceri