Potasiul in organism, rolul sau in metabolismul uman

Potasiul este un mineral esential in organism pentru ca face parte, alaturi de sodiu si de clor, din electrolitii absolut necesari functionarii tuturor organelor din corp.Aproximativ 95% din potasiul din corp se gaseste in interiorul celulelor. Face parte din grupul metalelor alcaline. La temperatura obisnuita lasat in aer se autoaprinde.

Rolul potasiului in organism
-contribuie impreuna cu sodiul, la echilibrarea balantei apei in organism si la normalizarea batailor inimii.
- este un reglator important al presiunii arteriale,
-stimuleaza secretia de insulina
-activeaza functia renala;
- joaca un rol important in contractia muschilor si in functionarea nervilor.
-se utilizeaza in tratamentul alergiilor.
Necesarul zilnic de potasiu
Organismul unui adult contine in jur de 160 grame de potasiu.Nevoile zilnice de potasiu se apreciata a fi situate intre 1.500-2.500 mg.
Lipsa potasiului in organism
Simptomele lipsei de potasiu sunt:iritabilitatea,lipsa postei de mancare,greturi,sete,slabiciune musculara care uneori poate sa ajunga pana la paralizie,balonari,tensiunea arteriala, apoi insomnii, stari depresive, nervozitate, confuzie mentala, stari de oboseala prelungita.Suplimentele de potasiu sunt total nerecomandate persoanelor care sufera de diabet sau insuficienta renala, sau care iau medicamente cu actiune diuretica sau hipertensiva,dar intotdeauna numai cu prescriptia medicului.
Factori care conduc la pierderea potasiului din organism
De obicei consumul zilnic depaseste doza de potasiu recomandata,dar mai exista si cauze care duc la pierderea potasiului din organism precum:
-alcoolismul
-diabetul
-diverse probleme la rinichi
-o nutritie bazata pe alimente sarace in acest mineral ca: paine alba, dulciuri rafinate
-medicamente diuretice sau pe baza de cortizon.
-medicamentele laxative si purgative pe termen lung
-cafeaua in exces favorizeaza de asemeni eliminarea potasiului din organism.
Alimente bogate in potasiu
Potasiu se gaseste mai ales in fructe si legume.Surse foarte bune de potasiu includ ciupercile si spanacul in primul rand,apoi rosiile, vinetele, varza de Bruxelles, broccoli, fenicul, patrunjel, capsuni, caise, banane, avocado, telina si varza,citrice, pepene galben, toate vegetalele cu frunze de culoare verde, frunzele de menta, semintele de floare soarelui, cresonul, cartofii.
Atentie!!!Prea mult potasiu...
In mod normal, excesul de potasiu din organism datorat alimentatiei se elimina automat prin rinichi in urina. Dar in bolile in care se impiedica eliminarea potasiului prin rinichi (insuficienta renala, coma diabetica, boala Addison), aceasta se aculumeaza in organism provocand tulburari ale inimii. Ingerarea unei cantitati de 18 g poate determina efecte toxice.

Ultimele produse cu reduceri