Portocala este fructul unui pom (Citrus aurantium), care creste bine in toate regiunile cu clima blanda.Portocala este o sursa bogata in vitamine cum ar fi vitamina A, B, C, in calciu si de aceea este un fruct foarte bun pentru sanatate. De asemenea aceasta contine calciu, sodiu, potasiu, magneziu, cupru, sulf si clor.Calitatile curative ale portocalei erau cunoscute si apreciate din secolul al Xlll-lea, cand era prescrisa bolnavilor.
Valorile pentru 100 g de fruct:Apa 87.6%,Proteine 0.7%,Grasimi 0.2%,Minerale 0.3%,Fibre 0.3%,Carbohidrati 10.9%,Calciu 26 mg,Fosfor 20 mg,Fier 0.3 mg,Vitamina C 30 mg
Continut caloric: 45 la 100 de grame de pulpa de portocala.
-este intaritoare si reechilibranta al sistemului nervos
-ajuta la reducerea scaderii nivelului colesterolului
-previn foarte eficient ateroscleroza
-este si un laxativ usor
-stimuleaza producerea sucurilor gastrice
Se lasa sa infuzeze 15 g de flori si 15 g de frunze intr-un litru de apa clocotita timp de zece minute. Se bea cate o ceasca dupa cele trei mese si inca o ceasca inainte de culcare.
Aceasta cura trebuie urmata cel putin trei saptamani.
Masca de portocale cu efect calmant: se curata de coaja o portocala si se zdrobeste fructul cu furculita. Se amesteca pulpa bine zdrobita cu o lingurita de smantana proaspata. Se aplica pe fata si se lasa 20 de minute inainte de a clati.
-Infuzia din flori de portocale poate fi utila in caz de supraexcitare nervoasa si insomnie: se toarna 100 ml de apa clocotita peste 2g de flori uscate si maruntite, se acopera, se lasa la infuzat timp de 5 minute si se strecoara.[Se bea o cescuta inaintea primelor 2 mese,si una inainte de culcare]
-Consumul de suc de portocale amestecat cu un varf de sare si o lingura de miere este un remediu eficient in cazul tuberculozei, astmului, raceala obisnuita, bronsite si alte stari de tuse asociate cu expectorare dificila. Astfel expectorarea se va face mai usor, iar protectia impotriva unei reinfectari va fi mai mare.
-Coaja de portocala strivita se aplica pe fata,impotrive acneii.Este buna in tratarea cosurilor.
-Infuzie de frunze: patru sau cinci frunze in 250 ml de apa clocotita, se lasa sa infuzeze timp de zece minute. Se administreaza ca si infuzia de flori.
Unele studii sustin ca sucul de portocale, impiedica absorbtia in totalitate a unora dintre substantele active ale unor medicamente, anuland efectele benefice pe care medicamentele respective ar trebui sa le aiba.Se pare ca sucul de portocale contine naringina care se transforma in corp in naringenina, o substanta care inhiba enzimele hepatice ce ar trebui sa metabolizeze medicamentele.Astfel ca daca urmati o forma de terapie medicamentoasa,este bine sa intebati doctorul dumneavoastra asupra tutror alimentelor pe care puteti sau nu sa le consumati,printre care,bineinteles si portocalele.