Grapefruit sau grefa - calitati si proprietati

Grapefruit sau grepfrut este un fruct citric mare, rotund, de culoare galbena sau rozalie ,cu miezul zemos si amar, apreciat pentru continutul bogat in enzime care stimuleaza digestia.Fructul este obtinut prin incrucisarea hibrizilor de pomelo cu diverse soiuri de portocale.

Valoarea nutritiva a grefelor
Valorile pentru 100 g de fruct:Apa 92.0%,Proteine 0.7%,Grasimi 0.1%,Minerale 0.2%,Carbohidrati 7.0%,Calciu 20 mg,Fosfor 20 mg,Fier 0.2 mg,Vitamina C 31 mg
Proprietatile terapeutice ale grefelor
-prevenirea constipatiei
-curata colonul, elimina balonarile,regleaza tractul intestinal
-sucul de grefe este bun si in tratarea febrei
-grefele contin chinina naturala si de aceea sunt bune in tratarea malariei
-are fect protector atat impotriva infectiilor cat si a anumitor cancere
-pectina din grefe,o fibra solubila, acesta are puterea de a scadea nivelul ridicat al colesterolului.
-adjuvant in cadrul bolilor de reumatism, lupus
-un grapefruit consumat zilnic mentine sanatatea gingiilor, prevenind inflamarea acestora
Pe langa aceasta, grapefruitul este recomandat pentru prevenirea bolilor tubului digestiv, constipatiei, diareei, diabetului, aciditatii gastrice, ateroscleroza si astm.
Grapefruitul in dietele de slabit
Cercetatorii de la Clinica Scripps din San Diego, Statele Unite, au ajuns la concluzia ca, prin simpla includere in meniul zilnic al grepfruitelor, se poate slabi.Studiul a fost efectuat pe 100 de persoane obeze, impartite in trei grupuri.Dupa 12 saptamani, participantii care au mancat grapefruit inainte de fiecare masa au slabit, in medie, 8 kg. Un rezultat bun, daca ne gandim ca nu au facut nici o alta schimbare in dieta. Cei care au baut suc de grapefruit de trei ori pe zi au slabita cam 7 kg in cele trei luni cat a durat experimentul. Pe de alta parte, persoanele din cel de-al treilea grup, care nu au consumat deloc grapefruit, au slabit numai 1 kg.
Multe dintre regimurile alimentare cu grapefruit cunoscute au un continut caloric foarte scazut, iar in ele apare si cate un grapefruit. Insa pentru multi oameni planurile cu continut caloric redus nu sunt o solutie buna de slabire. De obicei,dupa o cura de slabire drastica,recastigam in viteza kilogramele pierdute.
Masti cosmetice cu grefelor
Grapefruitul este ideal pentru persoanele cu acne si seboree, fiind un tonic si astringent excelent.
Masca pentru ten gras:o lingurita de suc de grapefruit ,o lingurita de smantana ,un albus de ou.Se bate albusul spuma, se adauga sucul de grapefruit si smantana si se amesteca bine. Se aplica pe fata si se lasa sa actioneze 15 minute. Se clateste cu apa calda.
Masca pentru ten normal:Se amesteca o cantitate mica de suc de grapefruit cu 4-5 linguri de faina de ovaz, pana se obtine o pasta groasa. Aplicati masca pe fata si lasati aproximativ 15 minute dupa care clatiti cu apa.
Leacuri din traista bunicii
-Vin de grefe:sucul de la doua grapefruituri, 1 l vin alb, 200 g zahar, 50 ml rachiu.
Mod de preparare: Se amesteca ingredientele si se lasa doua saptamani la rece. Se filtreaza si se imbuteliaza.
Mod de administrare: cate 50 ml, de trei ori pe zi, inainte de mese.
-Semintele de grapefruit uscate si macinate , luate o data sau de doua ori pe zi elimina majoritatea cuiburilor cu candida .
Contraindicatiile consumului de grapefruit
Grapefruitul nu este recomandat in perioadele in care luati medicamente, sucul de grapefruit continand substante care pot interactiona cu unele antibiotice, anticonceptionale, antidepresive sau medicamente administrate in boli cardio-vasculare, scazand eficacitatea acestora.

Ultimele produse cu reduceri