Buna ziua! Astazi voi posta o idee de platou cu aperitive, care bineinteles isi are locul la masa de revelion. As vrea sa am timp sa postez tot astazi si restul de retete, dar din pacate nu am reusit sa prezint nici cele de la Craciun. Rusine mie!
Este vorba de un platou cu oua umplute cu bacon si branza topita, si cu bilute de telemea cu legume, tavalite prin nuca.
Pentru aceasta reteta de oua umplute, aveti nevoie de 8 oua fierte tari, 1 cutie mica de pate, 50 gr bacon, 50 gr branza topita moale, 1 lingura cu varf cu mustar iute cu hrean, piper negru, si un castravete pentru decor.
Pentru reteta de bilute, aveti nevoie de 200 gr telemea, 80 gr smantana grasa, 1/2 ceapa mica, 1/2 ardei gras, cca 100 gr nuca macinata pentru tavalit bilutele, putina boia de ardei dulce si 100 gr varza rasa fideluta, pentru decor.
Daca doriti sa urmariti fotografiile si reteta pas cu pas dati click pe butonul 'deschide' de mai jos.
1-Incepem cu bilutele de telemea. Punem intr-un castron telemeaua, apoi o maruntim cat mai fin cu o furculita.
2-Separat tocam ceapa si ardeiul cat mai marunt...
3-...apoi ;e amestecam cu branza si smantana, ..
4-...si framantam bine.
5-Cu mana unsa cu margarina, formam bilute de telemea,...
6-...Pe care le tavalim prin nuca macinata...[sau prin alune macinate daca va place mai mult combinatia].
7-Ouale umplute le preparam dupa reteta obisnuita. Le scoatem galbenusul fiert tare, dupa ce le-am taiat in 2 pe lung, apoi il maruntim si il amestecam cu restul ingredientelor pengtru umplutura, apoi umplem ouale cu toata umplutura, si le lipim cate 2. Nu am mai postat toate fotografiile, si nici explicatiile amanuntite, caci am mai postat pana acum vreo 20 de retete de oua umplute pe acest sit. Oricum , cei nefamiiarizati cu retettele de oua umplute, daca doriti amanunte , le puteti gasi la pagina http://retete-culinare-diverse.ro/news1147.html.3, unde am postat 'OUA UMPLUTE CLASIC - lectia de gatit 14'.
Continuam cu ornarea, si cu ajutorul unui cutit cu lama foarte subtire, sau cu ajutorul cutitului de cartofi, taiem fasii subtiri, din coaja castravetelui. Putem folosi si din pulpa feliute subtiri, dar eu am folosit coaja pentru un plus de culoare.
8-Prindem in cruce cate o fasie de coaja pe fiecare castravete, le prindem in scobitori, apoi taiem cu ajutorul foarfecului de bucatarie capetele, astfel incat sa le dam un aspect cat mai frumos.
9-Separat taiem fideluta varza, apoi o asternem pe platoul folosit, in strat subtire.
10-Punem ouale pe platou cu tot cu scobitori [daca aveti scobitori in forma de sabiuta, ar fi si mai bine]...
11-...apoi printre oua, asezam si bilutele de telemea.
12-Punem boiaua de ardei intr-o sita mica, si 'ningem' tot platoul.
13-Se da la rece inainte de a fi servit.
Din aceasta reteta ies cca 16 bilute de branza si 8 oua umplute, adica 8 portii, daca e sa luam in considerare ca la masa vor fi servite multe alte platorui, si deci portiile vor fi mai mici ca de obicei.
Pofta buna!