Buna ziua! Astazi vom invata o reteta de placinta de mar ultrarapida, foarte potrivita cu anotimpul rece.
Pentru aceasta reteta aveti nevoie de 1 pachet de foi de placinta din comert, 4 mere mari, 1 borcan de gem de casa [eu am folosit tot de mar, dar cred ca ar fi mai gustos cu caise sau piersici], 150 gr zahar, 150 ml apa, 2 lingurite scortisoara, 100-150 gr margarina topita.
1- Pentru inceput ungem forma cu margarina. Eu am folosit 2 tavi mai mici, rotunde cu diametrul de 26 cm. In acest caz, impartiti toata ingredientele in 2 apoi urmati instructiunile in mod normal. Daca folositi o tava mai mare, aveti grija sa fie cat mai larga.
Dupa ce am uns tava [tavile], impartim in 3 foile de placinta pentru fiecare tava in parte, deci in total, 6 parti egale. Punem o parte de foi pe fundul tavii unse, ...
2-...apoi le ungem din belsug cu margarina topita. Colturile la lasam afara daca e vorba de o forma rotunda. Daca folosim o tava patrata, asezam foile astfel incat sa imbracam si peretii tavii.
3-Curatam merele de samburi [le lasam cu tot cu coaja], si apoi le taiem in rondele foarte subtiri. Impartim intraga cantitate de mere in 4 daca avem 2 tavi, si in 2 daca folosim doar o singura forma. Peste foile din tava, intindem un strat de mere...
5-...apoi le ungem cu gem si presaram cu scrtisoara. Punem peste gem un start de foi de placinta pe care le ungem cu margarina topita, apoi repetam operatiunea cu merele feliate si cu gemul. Terminam placinta cu un start de foi de asemenea unse cu margarina.
6-Dupa ce am asternut si ultimul strat, intoarcem deasupra si marginea foilor ramase afara, apoi taiem placinta dupa cum dorim
in triunghi...
7-...sau patrate, apoi dam tava [tavile] la cuptor la cca 185 de grade, pentru cca 40 de minute.
8-Cat timp se coace placinta, pregatim siropul, din apa cu zahar. Nu adaugam arome.
9-Scoatem placinta/ele din cuptor, si asa fierbinte turnam siropul peste ea/ele.
EXTRA SFAT! Cine doreste poate adauga si samburi de migdale sfaramati peste umplutura de mar cu gem.
Pofta buna! Incercati sa o serviti, cu vin rosu fiert!