Buna ziua! Astazi vom pregati inca un desert vanilat. Este de vorba de o prajitura cu foi pufoase cu miere de albine si 2 straturi de frisca, respectiv crema din budinca, oua si unt.
Pentru aceasta reteta aveti nevoie de :
-1 ou, 30 ml lapte, 150 gr zahar tos, 50 gr margarina sau unt, 2 linguri miere de albine, 1 praf de copt, 2-3 picaturi esenta de lamaie, 2-3 picaturi esenta de portocale [sau cate 1/4 lingurita de coaja rasa], si faina cat cuprinde pentru un aluat potrivit de tare, de consistenta celui din fotografia de mai jos - pentru foi si...
-500 ml lapte, 5 linguri de zahar tos, 1 plic budinca de vanilie, 2 oua, 125 gr margarina sau unt , pentru crema de ou...si...
-750 gr smantana cu continut mare de grasime [cel putin 22%], si 9 lingurite cu varfv de zahar pudra, 3 pliculete de zahar vanilat
Daca doriti sa urmariti fotografiile si reteta pas cu pas dati click pe butonul 'deschide' de mai jos.
1-Pentru inceput punem toate ingredientele intr-un bol, in afara de faina, si mixam 1-2 minute pana se amesteca. Este bine ca mierea sa fie putin incalzita, ca sa se amestece mai usor. Separat se cerne faina cu praful de copt, apoi se incorporeaza cu grija in amestecul de ingrediente, sa nu se faca cocoloase, si se amesteca pana se omogenizeaza.
2-Se taie 2 foi de hartie de copt, la dimensiunile tavii de copt [cca 30/40 e bine], apoi se ung cu margarina. Aluatul se imparte in 2 ,se intinde cu grija pe prima foaie si se coace pana incepe sa se rumeneasca putin pe margini. Tot asa se procedeaza si cu cea de-a doua foaie.
3-Aluatul de felul lui este palid, deci nu il prajiti prea tare.
4-Preparam apoi crema de ou. Se pune la fiert zaharul cu 400 ml lapte...
5-...apoi separat se bat 100 ml lapte cu plicul de budinca de vanilie, pana se amesteca bine, apoi se mixeaza bine cu ouale intregi...
6-Cand laptele indulcit da in clocot, se varsa si amestecul de budinca, lapte si oua, si se bate pe foc pana se ingroasa...
7-Dupa ce s-a racit putin, dar nu de tot, se varsa si margarina peste crema calda, si se amesteca pana se topeste.
8-In tava in care am copt foile, punem prima foaie de pe care am indepartat hartia, apoi turnam toata crema de oua si budinca, cat este calda inca.
9-On intindem bine cu lingura,...
10-...apoi preparam frisca...Se bate la mixer la viteza mica, smantana, in care adaugam cate o lingurita de zahar pudra in rastimpuri. Nu trebuie sa uitam ca frisca din smantana naturala, se intareste mult mai greu decat cea vegetala [cca 10-15 minute], iar daca punem tot zaharul odata, riscam sa nu se mai intareasca deloc.
11-O intindem apoi peste crema de budinca din tava numai dupa ce aceasta s-a racit complet.
12-Punem apoi a doua foaie de aluat deasupra, impachetam tava in folie de nylon, sau in pungi de nylon, si o dam la rece pana a doua zi!
13- Se taie si se serveste rece.
Pofta buna!