Piperul roz provine de la o planta originara din America de Sud,numita Schinus terebinthifolius, care este de fapt un arbore ce ajunge pana la 3-4 m.
Frunzele sunt ovale, cu marginile zimtate, de culoare verde stralucitor si fructele sunt rotunde, au diametrul de cativa milimetri, de culoare verde cand sunt necoapte si roz stralucitor cand sunt mature.
Schinus terebinthifolius este originar din Brazilia.Mai exista si specia Schinus molle originar din Peru.Cel mai mare producator mondial in zilele noastre este Insula Reunion.
Se comercializeaza sub forma de boabe sau pudra.Boabele intregi isi pastreaza calitatile pe termen lung, dar isi pierd in timp aroma si iuteala cand sunt macinate,de aceea este bine sa cumparam piperul boabe si nu macinat.
Piperul roz ste un condiment scump cu aroma mixta de piper si anason.Aroma este usoara si se face simtita numai dupa ce strivim boabele.Se utilizeaza si in amestec cu piperul verde sau negru,dar nu trebuie confundat cu acestea sau cu piperul rosu.Dupa cum se stie piperul negru,alb,verde si rosu provin din aceeasi planta pe cand cel roz nu.
Este utilizat in diferite sosuri pentru mancaruri de carne sau peste.Boabele sunt de marimea boabelor de piper negru sau putin mai mari,de culoare roz aprins de unde si denumirea.