Arborele de dafin american (Sassafras albidum) face parte din familia laurului si este originar din America de Nord.Dafinul american este un copac foios care de obicei nu creste mai mult de 6 – 9 m si formeaza deseori desisuri de tufe.
Frunzele (5 – 15 cm) sunt ciudate, prin faptul ca pot diferi ca forma, chiar si in acelasi copac. Unele frunze sunt eliptice, altele ovale, si pot avea unul, doi sau trei lobi ceea ce provoaca uneori confuzie , dat fiind ca frunzele sunt cele folosite ca si condiment. Florile sunt mici, galben-verzui, si produc drupe albastru-inchis, carnoase.
In ciuda faptului ca planta in totalitate este aromata, ca si condiment sunt folosite doar frunzele. Condimentul are gust proaspat asemanator cu lamaia. Frunzele dafinului american se usuca, apoi se piseaza pana devin ca o pudra. De obicei sub aceasta forma se intrebuinteaza la gatit. Ferit de lumina,umezeala si aer, rezista pana la un an.
In Louisiana, la supa din fructe de mare,raci sau pui care de obicei este condimentata cu cimbru, telina si boia de ardei iute, inainte de servire se pune si pudra de foi de dafin american.Uleiul esential de dafin american (obtinut din radacina), dupa indepartarea safrolului, se foloseste pentru aromatizarea unei bauturi numite root beer in SUA.
In Europa, foile de dafin american nu se folosesc.
Dafinul american (Sassafras albidum) este si o planta cu excelente efecte depurative, care curata singele si ajuta la inlaturarea toxinelor din organism.