Coriandrul Vietnamez din familia Polygonaceae, este nativ in penisula sudestica Asia (Indochina). Parti folosite drept condioment ale plantei sunt frunzele, intotdeauna folosite proaspete, si cand sunt tinere .
Cand ajunge la maturitate, inceteaza sa mai produca frunzele ca de laptuca, si trebuie replantat .Se poate intampla chiar de mai multe ori intr-un singur sezon, in functie de dimensiunea spatiului de plantare si de conditii. Se poate creste si in ghiveci.
Planta creste inalta de pana la 50- 60 de cm. Este o planta perena, extrem de invaziva. Florile sunt mici si albe sub forma de clopotei. Frunzele sunt ascutite la varf, de forma ovala, si au pete ciocolatii. Radacina dezvolta un rizom folosit in medicina empirica in tarile de origine, pentru calitatile sale terapeutice.
Planta are un miros ca de coriandru dar cu o clara nota de lamaie. Coriandrul Vietnamez este unul din acele numeroase plante care este caracteristica bucatariei Vietnameze . Planta este, totusi, deasemene folosita in afara Vietnamului: Apare in retetele din Malaezia si este chiar tipica in bucataria din Singapore.Este folosita la supe,sosuri,mancaruri cu carne [ in general de pui], sau cu peste si fructe de mare,orez cu curry-uri. Este tocat proaspat si presarat deasupra platourilor,sau a bolurilor in care se serveste mancarea.Este foarte bine combinat cu usturoiul, turmericul [curcuma], lemon gras [iarba de lamaie], chilli sau galanga.
In scop fitoterapeutic sunt folosite rizomul si radacina, care trebuie recoltate in octombrie. Ca planta medicinala are proprietati tonice, diuretice, antitusive, antiinflamatoare.