Buna ziua! Astazi vom invata sa pregatim o racitura nu numai gustoasa ci si foarte frumoasa, care sa impresioneze la o masa de sarbatori.
Pentru aceasta reteta avem nevoie de 1 kg de carne de pui [eu am folisit piept de pui], 2 pliculete de gelatina, 1 capatana de usturoi, 1/2 lingurita de piper, 8 oua, 1 morcov mare si cat mai gros, cateva frunze de salata verde pentru decor.
Pentru stelutele de morcov este necesara o forma de stelute pentru taiat fursecuri, sau un foarfec curat, folosit numai la bucatarie. Pentru forma de racitura folosim o forma speciala cu capac, sau un bol rotund cu capac.
Daca doriti sa urmariti fotografiile si reteta pas cu pas dati click pe butonul 'deschide' de mai jos.
1-Pentru inceput, punem carnea de pui la fiert cu 2 l de apa [cu tot cu piele si oase daca exista]. Intre timp spalam morcovul bine, apoi il taiem rondele foarte subtiri. Din rondelele de morcov, decupam stelute cu ajutorul formei [cuterului] pentru fursecuri, sau daca ne lipseste, le decupam cu ajutorul unui foarfec. Punem stelutele peste pui, la fiert...
2-...apoi curatam cateii de usturoi si ii pisam...
3-...iar separat fierbem ouale tari, apoi le cojim.
4-Dupa ce a fiert cam o ora puiul, si am verificat daca e fiert, il scoatem, apoi lasam zeama cca 30 de minute sa se racoreasca putin. Daca in timpul fiertului apa scade prea tare, mai picuram astfel incat sa ne ramana la sfarsit 1 l de apa nu mai mult. Daca e prea multa apa, lasam sa mai fiarba pana scade. Punem apoi usturoiul, piperul si sarm dupa gust, apoi adaugam si gelatina. Amestecam pana se topeste cu grija sa nu sfaramam morcoul, apoi strecuram zeama, si alegem cu grija stelutele de morcov.
5-Intr-o forma pentru piftii [sau intr-un bol rotund cu capac daca va lipseste o forma similara cu cea din imagine], lipim stelutele de morcovi .
6-Asezam pe fundul vasului ouale, astfel incat sa fixam cu ele cat mai multe stelute, sa nu se desprinda cand turnam si zeama de pui.
7-Rupem apoi bucati carnea de pui, si o fixam peste stelutele de morcov.
8-Turnam apoi zeama incet sa nu miscam morcovii [este bine sa alegem un vas de 2 l in care sa incapa exact], apoi punem capacul apoi dam la frigider.
9-Lasam la frigider cateva ore, apoi dupa ce s-a intarit detot, o rasturnam cu tot cu capac, umezim un prosop de bucatarie pe care il incalzim apoi la microunde, sau inmuiem in apa fierbinte un prosopel cu care stergem pe dinafara peretii vasului, pana se incalzesc ata cat sa se desprinda piftia. Operatiunea trebuie desfasurata in mare viteza, in mod repetat, vreme de 1-2 minute, nu lasati prosopelul prea mult timp pe un singur loc, sa nu se topeasca detot pe locul respectiv. Daca se raceste prosopelul, il incalzim din nou.
10-Dupa ce s-a desprins, o intoarcem inapoi, si lipm deasupra frunze de salata...
11-...o rasturnam, si o acoperim cu platoul pe care o vom servi....
12-...apoi ridicam forma de racitura, si e gata sa fie servita. Cine doreste, poate pune in mijloc miezul de salata, pe care il deschidem cu grija.
Daca doriti, puteti forma si stelute galbene dintr-un cartof, dar e bine sa le fierbeti intr-un tifon curat, pe care sa le scoateti dupa 5-10 minute, caci altfel se vor sfarama nefiind atat de tari ca si stelutele de morcov.
Pofta buna!