PIFTIE DECORATA PENTRU SARBATORI - lectia de gatit 105

Buna ziua! Astazi vom invata sa pregatim o racitura nu numai gustoasa ci si foarte frumoasa, care sa impresioneze la o masa de sarbatori.

RACITURA DECORATA PENTRU SARBATORI

poza reteta culinara

Pentru aceasta reteta avem nevoie de 1 kg de carne de pui [eu am folisit piept de pui], 2 pliculete de gelatina, 1 capatana de usturoi, 1/2 lingurita de piper, 8 oua, 1 morcov mare si cat mai gros, cateva frunze de salata verde pentru decor.
Pentru stelutele de morcov este necesara o forma de stelute pentru taiat fursecuri, sau un foarfec curat, folosit numai la bucatarie. Pentru forma de racitura folosim o forma speciala cu capac, sau un bol rotund cu capac.
Daca doriti sa urmariti fotografiile si reteta pas cu pas dati click pe butonul 'deschide' de mai jos.
1-Pentru inceput, punem carnea de pui la fiert cu 2 l de apa [cu tot cu piele si oase daca exista]. Intre timp spalam morcovul bine, apoi il taiem rondele foarte subtiri. Din rondelele de morcov, decupam stelute cu ajutorul formei [cuterului] pentru fursecuri, sau daca ne lipseste, le decupam cu ajutorul unui foarfec. Punem stelutele peste pui, la fiert...
poza reteta culinara

2-...apoi curatam cateii de usturoi si ii pisam...
poza reteta culinara

3-...iar separat fierbem ouale tari, apoi le cojim.
poza reteta culinara

4-Dupa ce a fiert cam o ora puiul, si am verificat daca e fiert, il scoatem, apoi lasam zeama cca 30 de minute sa se racoreasca putin. Daca in timpul fiertului apa scade prea tare, mai picuram astfel incat sa ne ramana la sfarsit 1 l de apa nu mai mult. Daca e prea multa apa, lasam sa mai fiarba pana scade. Punem apoi usturoiul, piperul si sarm dupa gust, apoi adaugam si gelatina. Amestecam pana se topeste cu grija sa nu sfaramam morcoul, apoi strecuram zeama, si alegem cu grija stelutele de morcov.
poza reteta culinara

5-Intr-o forma pentru piftii [sau intr-un bol rotund cu capac daca va lipseste o forma similara cu cea din imagine], lipim stelutele de morcovi .
poza reteta culinara

6-Asezam pe fundul vasului ouale, astfel incat sa fixam cu ele cat mai multe stelute, sa nu se desprinda cand turnam si zeama de pui.
poza reteta culinara

7-Rupem apoi bucati carnea de pui, si o fixam peste stelutele de morcov.
poza reteta culinara

8-Turnam apoi zeama incet sa nu miscam morcovii [este bine sa alegem un vas de 2 l in care sa incapa exact], apoi punem capacul apoi dam la frigider.
poza reteta culinara

9-Lasam la frigider cateva ore, apoi dupa ce s-a intarit detot, o rasturnam cu tot cu capac, umezim un prosop de bucatarie pe care il incalzim apoi la microunde, sau inmuiem in apa fierbinte un prosopel cu care stergem pe dinafara peretii vasului, pana se incalzesc ata cat sa se desprinda piftia. Operatiunea trebuie desfasurata in mare viteza, in mod repetat, vreme de 1-2 minute, nu lasati prosopelul prea mult timp pe un singur loc, sa nu se topeasca detot pe locul respectiv. Daca se raceste prosopelul, il incalzim din nou.
poza reteta culinara

10-Dupa ce s-a desprins, o intoarcem inapoi, si lipm deasupra frunze de salata...
poza reteta culinara

11-...o rasturnam, si o acoperim cu platoul pe care o vom servi....
poza reteta culinara

12-...apoi ridicam forma de racitura, si e gata sa fie servita. Cine doreste, poate pune in mijloc miezul de salata, pe care il deschidem cu grija.
poza reteta culinara

Daca doriti, puteti forma si stelute galbene dintr-un cartof, dar e bine sa le fierbeti intr-un tifon curat, pe care sa le scoateti dupa 5-10 minute, caci altfel se vor sfarama nefiind atat de tari ca si stelutele de morcov.
Pofta buna!poza reteta culinara

Ultimele produse cu reduceri