Pimpinella Anisum este o planta aromatica originara din Asia Mica, estul Mediteranei si nord-estul Africii. In Romania, se cultiva mai mult in judetele din sud.
Fructele de anason,numite gresit seminte din cauza dimensiunilor mici, se pot cumpara de la magazinele Plafar sau din orice piata, de pe taraba oricarui comerciant de plante medicinale.
Fructele mici au gust dulceag, slab arzator,si se recolteaza in lunile august si septembrie, inainte de maturizarea completa. Recoltarea se face dimineata, pe roua, seara sau in noptile cu luna, pentru a se evita scuturarea.
In tarile orientale acest condiment este mai putin cunoscut, fiind utilizate in locul sa feniculul .Cainii prezinta o atractie pentru anason, acesta fiind foarte des folosit in pregatirea mancarii pentru caini.
Principala a anasonului este aceea de a da aroma bauturilor pe baza de anason precum raki (Turcia), uzo (Grecia),sau lichiorurile pe baza de anason.In Grecia este utilizat si la prepararea unor soiuri de paine locala,precum si la sosuri.O reteta specifica sunt pastele cu creveti,anason si tarhon,pe care o gasiti in paginile acestui sit la Cartea de bucate.
Anasonul este una dintre primele plante folosite atat in bucatarie cat si in medicina.
Preparatele din anason sint recomandate in afectiuni ale aparatului digestiv ca si colici fermentatii intestinale, balonari indigestii, tulburari dispeptice, hepatite, constipatie, viermi intestinali, anorexie si insuficienta pancreatica, afectiuni respiratorii precum: bronsite, tuse, laringite, traheite, faringite, astm, pneumonie, raguseala, dureri in git, stimulent al sistemului nervos indicat in : insomnie, astenie nervoasa, migrene, palpitati, epilepsie, ameteli, oboseala, slabiciune, stari de lesin, dureri de cap, stimulent al activitati inimii cu rol in circulatia sanguina, curatirea singelui, hipertensiune si palpitatii, stimulent al lactatiei la femei, calmeaza durerile menstruale, dezinfectant al cailor urinare, intervine in dismenoree si potoleste setea in hidropizie.