Leurda, sau Allium ursinum, este o planta erbacee, perena,nativa din vestul si centrul Europei.
Leurda, numita si ai-ciorasc, ai-de-padure, ai-salbatic, aiuti, aliu, aliu-de-iunie, leoarda sau leorda, face parte dintre vestitorii primaverii.
Frunzele, de un verde proaspat, lanceolate, lucioase, asemanatoare celor ale lacramioarei, ies dintr-un bulb lunguiet care este inconjurat de membrane albe, transparente,dar mirosul de usturoi al frunzelor inlatura confuzia cu lacaramioara care e otravitoare.Ajunge sa sfaramati o frunza intre degete.Florile sunt de dimensiuni mici si au culoare alba.
Astazi este raspandita in special estul Europei ,centrul si Nordul Europei.Leurda creste numai in cimpii bogate in humus si umede, sub tufisuri, in paduri de foioase si alpine,ceea ceea ce o face mai putin intalnita in insorita zona mediteraneeana.
De la leurda se folosesc atat frunzele cat si bulbii.Frunzele tinere se aduna in aprilie si mai, deci inainte de inflorire, iar bulbii la sfirsitul verii si toamna.
Bulbii de leurda pot fi folositi la fel ca si usturoiul.Sub forma de condiment frunzele proaspete de leurda se maruntesc ca patrunjelul sau ceapa si se presara pe piine, in supe, sosuri, salate si mincaruri de carne.Este folosita si in in fabricarea anumitor branzeturi, iar elvetienii o folosesc la fabricarea unei specialitati de mustar.Frunzele, care au un gust delicios crude sau gatite, cu o aroma de usturoi, mai blanda decat usturoiul, pot fi utilizate chiar si in loc de spanac.
Frunzele uscate au un miros slab de aceea se pot conserva mai bine preparate intr-un sos ca pesto sau prin congelare.
Leurda contine in esenta proprietatile usturoiului nostru, numai ca are o putere curativa mult mai mare.Contine sulfura de alil, vitamina A, vitamina C, carotenoizi, ulei eteric, saruri minerale (calciu, fier, fosfor, cupru, natriu) ceea ce ii confera proprietati expectorante, cicatrizante, depurative, antiseptice, bactericide, hipotensive, antiscrelotice, vermifuge.Proprietatile leurdei o recomanda drept un excelent purificator general al organismului si un tonifiant remarcabil al sistemului imunitar. Astfel este indicata in curele depurative de primavara dar si in bolile cronice de piele [reumatism, eczeme, scrofuloza, rani].Ranile care se vindeca greu, unse cu suc proaspat de leurda, se vor inchide rapid.
Leurda se mai recomanda in diaree, balonari, viermi intestinali, insomnii, tulburari cardiace, hipertensiune arteriala, ameteli, neliniste, depresie, in caz de secretii pulmonare, astm, memorie slaba,in cazul bolilor cardiovasculare.
Frunzele isi pierd proprietatile depurative, de aceea trebuiesc utilizate proaspete, si nu in stare uscata.
Ornamental, leurda este plantata in parcuri, gradini si spatii verzi pentru a valorifica locurile umede si umbrite.