Patrunjelul (Petroselinum crispum) face parte din familia Apiaceae ,si este o planta erbacee legumicola, cultivata pentru radacina pivotanta, alba si pentru frunzele ei aromate, intrebuintate in alimentate si in medicina populara.In scop terapeutic se mai folosesc si semintele. Provenit din zona mediteraneana, patrunjelul este cultivat de mai bine de 2000 de ani, fiind utilizat initial drept medicament, pentru beneficiile sale asupra sanatatii.
In zilele noastre se cultiva in general 2 soiuri de patrunjel,unul pentru radacina,altul pentru frunze,care are radacini mici,tari si lemnoase.
Frunzele sale sunt aromate, sectate, mici ca dimensiune. Florile sunt de culoare alba, grupate in umbele.Fructele sunt lat-ovoidale, avand lungimea de 2,5-3 mm si pana la 2 mm latime,si sunt de culoare verzui-cenusie, cu coaste subtiri, alburii .
Patrunjelul este unul din cele mai folosite verdeturi din Romania. Acesta aromatizeaza aproape orice mancaruri, folosindu-se des atat la supe,sosuri,fripturi,preparate din peste, ciorbe, tocanite,budinci cat si la salate. Aproape la toate categoriile de mancare,cu exceptia dulciurilor.Se poate folosi verde sauuscat,sau se poate folosi radacina patrunjelului,care este foarte aromata de asemeni.
Dar patrunjelul nu este foarte popular numai la noi in tara ,ci si in intreaga Europa si in Asia.In tarile mediteraneene,este folosit in special la sosuri,si salate,fiind de multe ori utilizat in combinatie cu usturoiul,maslinele,caperele,fiind utilizat si aproape in toate tipurile de bouquet garni din Franta.Aroma sa a fost imprumutata unor sosuri celebre din Franta si Marea Britanie.In Liban este folosit ca ingredientul numarul 1 din salata tabulleh,considerata,mancarea nationala a Libanului.Este mai mult utilizat in vestul Asiai,in bucataria turceasca,siriana,iordaneza,iraniana.El este un ingredient de baza folosit in amestecul Khmelli-sumeli din Georgia.
Patrunjelul este una din mirodeniile cele mai bune si mai sanatoase. Patrunjelul este de 4 ori mai bogat in vitamina C decat portocala, iar continutul de fier este mult mai mare decat cel din spanac.
Contine: provitamina A, vitaminele B, K si E, calciu, fosfor, magneziu, sodiu, potasiu, cupru, sulf, iod, clorofila precum si histidina, aminoacid care previne dezvoltarea tumorilor. Foarte bogat in vitamina C, provitamina A, fier si mangan.Ca planta medicinala are urmatoarele proprietati:este stimulent general si nervos ,antianemic, antiscorbulic, antiexoftalmic; stimulent usor al fibrelor musculare netede: intestinale, urinare, biliare, uterine; diuretic ,depurativ; antitoxic; vasodilatator; vermifug.Estern se foloseste pentru:leucoree, contuzii, plagi, intepaturi de insecte, oftalmii, nevralgii.Este indicat in rumatoarele afectiuni:edeme, infectii, astenie, tulburari de circulatie sanguina, hipertensiune, boli reumatice, vermifug, intoxicatii cu alcool, anorexie,meteorism si colici abdominale, dismenoree, amenoree, astm bronsic, stimuleaza secretia lactata, litiaza renala si biliara, boli renale si cardiovasculare, halena.
Nu se recomanda consumul in timpul sarcinii, pentru ca poate determina contractii uterine.