Anasonul stelat - Illicium verum

Anasonul stelat ,numit si anis sau badian, provine din China de sud si Vietnam, cele mai multe importuri de anason stelat provenind din China.Copacul este cultivat mai ales in China si Japonia, dar si in Laos, Filipine, Jamaica.

poza reteta culinara

Arborele de anason stelat este peren, de dimensiuni mici pana la medii, putand atinge 8 m.Frunzele sunt lanceolate, iar florile axilare sunt galbene. Fructul are forma de stea, cu cinci pana la zece varfuri ce contin semintele. Au coaja groasa, de culoare ruginie, si ating lungimi de pana la 3 cm.Se comercializeaza sub forma de seminte sau pudra,sau direct sub forma de stelute care au si rol decorativ.Tinut in containere ermetic inchise, la adapost de aer, lumina si umezeala, se poate pastra mai bine de un an.
poza reteta culinara

Anasonul stelat este foarte popular in tara sa de origine, China, insa incetul u incetul a devenit un condiment foarte popular si in Europa.
Este cunoscut si utilizat in bucataria chinezeasca, fiind una dintre cele mai vechi si apreciate bucatarii singur sau in amestec.Cel mai cunoscut si apreciat este amestecul de cinci condimente : anason stelat, cuisoare, fenicul, scortisoara si ardei iute. Acestea se amesteca de obicei in proportii egale. Amestecul de cinci condimente poate fi amestecat cu pasta de oua si amidon cu care se ung carnea si legumele . Acesta este deosebit de bun pentru mancarurile inabusite, sau se poate adauga la marinate, pentru carnea care urmeaza sa fie prajita. In nordul Vietnamului, anasonul stelat este popular pentru supele de vita. El se mai foloseste si in Thailanda la tocanite precum si la aromatizarea ceaiului cu gheata. Anasonul stelat se mai foloseste si in bucataria cu influente arabe din Malayezia, Persia, Pakistan si India.In Occident este folosit si la parfumarea vinului fiert, in deserturi si in lichioruri precum Pernod, Anisette, Pastis.
poza reteta culinara

Anasonul stelat este dulce si aromat,si mai puternic decat anasonul.
Ca planta medicinala are urmatoarele proprietati: stimulent al functiilor pancreatice, antispastic, carminativ, aromatizant,expectorant, stimuleaza apetitul, antihelmintic, actiune expectoranta, carminativa si galactogoga, are efect stimulant asupra centrilor respiratiei si circulatiei.Este contraindicat in gastrite hiperacide si ulcer gastric si duodenal, enterocolite cronice si acute.

Ultimele produse cu reduceri