Mararul (Anethum graveolens),originar din Centrul Asiei,este o planta anuala, cu viata scurta, nativa sud-vestului si centrului Asiei.Tulpina sa creste inalta pana la 120 cm, brumata; frunzele laciniate, inflorescenta este o umbela compusa,cu flori galbene sau galben-verzui.
Este singura specie a genului Anethum.De la aceasta planta se folosesc drept condiment atat frunzele cat si semintele.Gustul frunzelor este si mai bun atunci cand mararul infloreste. Caracteristicul gust dulce al mararului este popular in toata Europa, Asia Centrala si de Sud. In Europa, este adesea folosit in panificatie,mancaruri cu legume sau cu carne,sosuri, muraturi, si peste; pentru ultima aplicatie frunzele sunt preferate. Mai mult, este indispensabil pentru otetul aromat de plante.La fel de popular este insa si in Asia in tarile de origine.
Dar mararul nu este numai un condiment ci si o planta medicinala bogata in vitamine,fibre si minerale,cu diverse si multiple aplicatii.Despre proprietatile sale terapeutice am vorbit mai pe larg in articolul ce i l-am dedicat acestei plante pe Forum.Ca orice alt condiment de la care se folosesc frunzele.este bine sa il adaugam in mancare la sfarsit pentru a beneficia din plin si de calitatile sale medicinale.