Deci pentru inceput sa lamurim un lucru. Pastitio [ se citeste pastitsio] nu este o reteta greceasca, ci o adaptare la gusturile si la limba greceasca, ca sa zic asa, a binecunoscutului pasticcio. Asta v-o spun pentru ca am citit in mai multe locuri, ca ar fi o reteta greceasca.
Pentru aceasta reteta aveti nevoie de 500 gr paste scurte tubulare, 800 gr carne de vita tocata, sau amestec de vita cu porc, 2 cepe mari, 1 morcov, 2 linguri de ulei, 2 linguri cu varf pasta de tomate, 1 varf de cutit piper negru, 1 varf de cutit nucsoara, 1/2 lingurita scortisoara, putina margarina si 2 linguri de pesmet pentru tapetat tava. Pentru crema bechamel avem nevoie de 1 l lapte,200 ml faina,200 g margarina, 1 varf de cutit nucsoara.
Daca doriti sa urmariti fotografiile si reteta pas cu pas dati click pe butonul 'deschide' de mai jos.
1-Pentru inceput curatam, apoi prajim in 2 linguri de ulei ceapa tocata si morcovul ras sau taiat chibrite. Dupa ce s-a rumenit bine, adaugam si carnea, si o prajim, pana scade toata apa pe care si-o lasa carnea.
2-Dupa ce a scazut apa [cca 15 minute la foc iute], se adauga si pasta de tomate, si condimentele. Trecem apoi la pastele scurte. Eu nu am avut in casa paste scurte la ora respectiva, asa ca am folosit macaroane. Era mai bine daca foloseam paste scurtte deoarece macaroanele nu sunt la fel de tari si s-au turtit putin, dar asta a stricat putin aspectul nu si gustul sau consistenta, deci e o solutie si asta pentru astfel de momente. Punem apa la fiert cu jumatate de lingurita de sare, apoi cand a dat in clocot turnam patele si le fierbem conform instructiunilor de pe pachet. Le scurgem la sfarsit bine de apa.
3-Se unge o tava cu margarina si se tapeteaza cu pesmet.
4- Se varsa macaroanele sau pastele scurte bine scurse de apa in tava tapetata.
5-Se toarna deasupra sosul de carne tocata si se intinde bine cu furculita.
6-Pentru sosul bechamel punem la fiert in 700 ml lapte margarina si se tine pe foc pana da in clocot.
7-Separat se amesteca faina cu restul de lapte.
8-Cand a clocotit laptele cu margarina, se toarna deodata si laptele in care am desfacut faina si se amesteca cu telul rapid sa nu faca cocoloase, pana se intareste.
9-Cand sosul s-a legat ca o smantana groasa, se trage de pe foc.
10-Se toarna peste carnea din tava si se intinde bine. Aveti grija sa aiba putin loc tava, sa nu fie prea plina, deoarece, crema sau sosul bechamel se umfla la cuptor.
Pofta buna!