Pastarnacul si indicatiile sale medicinale

Pastarnacul [pastinaca sativa] este o planta erbacee legumicola din familia umbeliferelor, inrudita cu morcovul,cu radacini fusiforme, carnoase, albe sau galbui, bogat in substante nutritive. Florile sunt galbene, sub forma de umbrela, compusa, tulpina inalta si ramificata iar frunzele penat-sectate.Grecii au fost cei care, inca din antichitate, au descoperit si virtutile medicale ale acestei plante si au fost primii care au inceput cultivarea ei.

Valoaraea nutritiva a pastarnacului

Pastarnacul, foarte hranitor, este bogat in vitamine, ca de exemplu vitaminele B, A, E si C, contine amidon, zaharuri, pectina, lipide, saruri minerale, mai ales potasiu si magneziu.Valoarea energetica este exprimata prin 40 kcal la 100 g radacini.
Propretatile medicinale ale pastarnacului
-nutritiv
-diuretic
-antioxidant
-antireumatismal
-tonic
-antipiretic
-emenagog
-sedativ
-stomahic
Indicati terapeutice entru pastarnac

Este indicat in reumatisme, guta, menstre dureroase, atonie a vezicii biliare, febre, infectii,obezitate, celulita,convalescenta. Contine folati care ajuta la formarea globulelor rosii, fiind indicat in anemii si boli ale sangelui. Este consumat crud, ras, decoct, uleiuri, extracte din frunze si mai ales din radacini. Persoanele supuse ingrasarii vor putea sa profite de efectele lui.Continutul de fibre il face o alegere inteleapta pentru cei ce vor sa-si scada colesterolul si sa-si asigure o buna sanatate a inimii. Acidul folic, foarte important pentru femeile insarcinate, ajuta la combaterea afectiunilor cardiace, dementa si osteoporoza.
Leacuri din traista bunicii

-Pentru ulcer: 1/4 kg pastarnac,1/4 kg morcovi, 1/4 kg miere, 1/4 ulei de masline.
Se rad morcovul si pastarnacul prin razatoarea mica, dupa aceea se amesteca cu mierea si uleiul. Se lasa la macerat in frigider 8-10 zile, dupa care se consuma cate o lingurita dimineata, pe stomacul gol. Se poate prepara - daca este cazul - doar jumatate din cantitate, si cand constatam ca mai avem preparat pentru 8 zile, se face si cealalta jumatate.
-Pentru tratarea impotentei: Sucul de pastarnac + morcov + spanac [ in cantitati egale] ajuta la eliminarea impotentei, combatand lipsa libidoului
Contraindicatii

Nu se cunosc.

Ultimele produse cu reduceri