Ce sunt retetele dietetice si cum putem gati retete dietetice?Putem transforma o reteta normala intr-o reteta light,dietetica,cu numar scazut de calorii?
Termenul de dietetic provine de la cuvantul dieta ceea ce inseamna ca o reteta dietetica este o reteta optima unui regim,sau o dieta anume.In zilele nostre termenul este folosit pe scara mai restransa, referindu-se la mancarurile recomandate pentru regimurile sau curele de slabire,si mai putin pentru regimurile recomandate in anumite boli .
Referindu-ne si noi la termenul de reteta dietetica = reteta cu aport scazut de calorii,vom alege pentru acest tip de retete numai alimente cu nivel scazut de calorii,si vom incerca de asemeni,pe cat posibil, sa nu combinam nepermis alimentele.Cum putem face acest lucru?
-Carne.In primul rand pentru o mancare gatita ,care se poate pregati cu diverse tipuri de carne, vom alege pe cea mai slab calorica.In loc de carne de porc,vom folosi de exemplu carne de pui,piept daca se poate,si fara piele.Nu o vom consuma,si o vom indeparta dupa fierbere.
-Grasimea.Pentru grasime vom alege ulei,sau margarina de origine vegetala,nu untura sau unt.Uleiul se va pune in mancare la sfarsitul gatitului pe cat posibil sa nu fiarba,la un oc cu mancarea,si in masura posibilitatilor este bine sa folosim ulei de masline,care reduce colesterolul. De asemenea vor reduce pe cat posibil cantitatea de ulei din mancare.
-Legumele..Vom alege legumele sarace in amidon.Pe cat posibil vom evita cartofii si porumbul,si vom folosi de exemplu dovlecei in loc de cartofi,sau alta leguma cu aroma usoara,evitand cele care ar schimba gustul mancarii.Nu vom folosi de exemplu telina in loc de cartofi,dar dovlecei nu vor schimba gustul total.ATENTIE!!!Putem inlocui unul sau 2 ingrediente,in functie de complexitatea retetei dar,cum e si logic, nu un ingredient de baza!Nu putem sa inocuim carofii la o mancare de cartofi cu carne cu dovlecei si sa ne asteptam sa aiba si acelasi gust cu reteta initiala, dar putem sa ii schimbam la un ghiveci de legume,cu multe tipuri de arzavat sau de legume.
-Sosurile.Pentru sosurile albe vom incerca sa inlocuim smantana cu un iaurt slab.Acest lucru le va da totusi un plus de acreala,smantana find mai dulce decat iaurtul,de asemeni iaurtul nu leaga sosurile la fel de bine ca smantana d aceea este bine sa adaugam in plus putina faina[1-2 lingurite in functie de cantitatea de sos dorita].Pentru sosurile rosii cu prajeala,este bine sa reducem pur si simplu cantitatea de ulei.Nu uitati insa ca de obicei sosul consumat la o portie de gratar de pui,contine mai multe calorii de obicei decat insusi gratarul,de aceea daca doriti un meniu drastic,inlocuiti sosul cu 1-2 rosii proaspete,servite ca atare.
-Supele si ciorbele.O idee foarte buna este sa renuntam la supele-crema,sau la cremele de legume,si sa le inlocuim cu supe limpezi,fara adaos de faina,si daca se popate,drese cu iaurt nu cu smantana.
-Fripturile.Oricat ne plac fripturile in tigaie,si prajelile in ulei,este bine sa le inlocuim cu gratare,neunse cu ulei.La fel se va proeda si cu omletele,sau ouale ochi.Se vor inlocui cu ochiuri romanesti,fierte in apa,sau cu oua fierte.
-Salatele.Vom preferea salatele de cruditati cu zeama de lamaie,si cu o lingurita de ulei,salatelor grase,pe baza de cartofi fierti,paste,naut fiert.Vom evita de asemenea salatele cu adaos de cascaval,sunca,oua,si dressingurile care de obicei ingrasa,si pe care le vom inlocui cum am spus cu zeama de lamaie sau otet,si 1 lingurita de ulei.De asemenea putem consuma muraturi de preferabil in otet,sau muraturi nu prea sarate,caci este cunoscut faptul ca sarea retine apa in tesuturi.
-GarniturileVom alege de asemeni garniturile ,in functie de valoarea totala a caloriilor pa care la contin ingredientele.Nu vom opta pentru cartofi inabusiti cu ceapa in ulei,si nici pentru piure de cartofi cu unt,daca preferam cartofii vom servi cartofi copti la cuptor,sau cartofi fierti, natur,presarati cu verdeata.Si mai bine este sa alegem o garnitura de orez fiert,mult mai slab calorica,sau legume pe gratar stropite cu zeama de lamaie si verdeata,sau legume fiert.Vom evita dovleceii prajiti,ciupercile inabusite in unt si tot ce contine prea multa grasime.Nu trebuie eliminate in totalitate grasimile din alimentatie dar este indicat sa folosim numai grasimi de origine vegetala,nefierte,deoarece sub actiune termica,devin la fel de daunatoare ca si grsimile de origine animala.
-Pestele si fructele de mare.Sunt foarte indicate in curele de slabire sdar nu trebuie sa uitam,ca modul de preparare este acel care ne incarac de obicei cu surplus de calorii.Calamarii sunt deliciosi si foarte sanatosi,dar preparati pane,ca orice alt produs pane de altfel,devin mult mai greu de digerat si mult mai satiosi decat un cotlet la gratar.Orice produs pane,absoarbe destul de mult ulei,care in combinatie cu carnea dar si cu faina si pesmetul,constituie cea mai rea combinatie posibila,pentru o dieta.Proteinele,glucidele si lipidele la aceeasi masa,ar trebui uitate,daca dorim sa slabim.
In primul rand,pentru o dieta corecta,dulciurile ar trebui uitate.Nu in totalitate insa.Daca vrem sa nu punem la loc kilogramele pe care le-am pierdut,este bine sa mancam variat dar cate putin,si sa-i asiguram corpului necesarul de minerale,vitamine,dar si grasimi,sau glucide, scazand putin din numarul de calorii consumate,dar nu drastic,caci kilogramele rapid pierdute vor fi kg rapid recastigate.Despre dulciuri acum inlocuiti in consumul zilnic prajiturile cu creme,si torturile,cu checuri simpe,sau pandispanuri.ATENTIE!!!Nu trebuie sa consumam 1 chec intreg in loc de o felie de tort pentru a ne satisface nevoia de dulce.Rezultatul va fi acelasi.O felie de chec pe zi si 1-2 fructe consumate ca atare,sau sub forma de salata[fara crema sau toppinguri],este mai mult decat necesar pentru a-i asigura oraganismului necesarul de glucide.Nu trebuie sa uitam ca si amidonul din faina[paine,paste fainoase,s.a....],tot de categoria glucidelor apartine.Pentru ingredientele din dulciuri;
-Untul din aluaturi,poate fi inlocuit fara probleme cu margarina,de aceea cautati o margarina cu putina caloriii,si diferenta va fi foarte mare.
-Laptele, in aluaturile cu praf de copt,poate fi inlocuit cu apa.Nu si in cozonaci.Este bine cozonacii sa isi pastreze reteta initiala.
-Cremele.Puteti inlocui cremele pe baza de unt,cu creme pe baza de lapte,dar cu aceleasi arome.Intreaga reteta va fi si mai slab calorica,si mai usor de digerat.
-BlaturileIn functie de tortul preparat putem inlocui un blat preparat cu unt si nuca de exemplu,cu un blat simplu de pandispan[ex:6 oua,6 linguri zahar,6 linguri de faina].
-Gogosile si papanasii prajiti vor fi inlocuiti cu gogosi la cuptor si papanasi fierti.
-Tartele cu creme vor ceda locul tartelor simple cu fructe.
-Cremele la pahar si spumele sunt unele dintre cele mai grele dulciuri.Le vom inlocui deci cu chisel sau cu jeleuri cu fructe.
-Zaharul poate fi inlocuit in anumite retete cu indulcitorii artificiali,dar zaharina,sau asparamul nu sunt sanatoase si nici indicata folosirea lor pe termen lung.
NU UITATI INSA CA ACESTEA SUNT COMPROMISURI PE CARE LE FACEM IN VEDEREA UNEI SILUETE IDEALE SI NOILE RETETE TRANSFORMATE NU POT AVEA 100% ACELASI GUST CU RETETA ORIGINALA.