Fructele in forma de inima ,capsunile, intrunesc toate calitatile gustative, nutritive si terapeutice pentru a le consuma cat mai des.Capsunile sunt cele mai gustoase in ziua in care au fost culese.Sunt perisabile si nu rezista mai ult de 3-4 zile la frigider,cu conditia sa nu le spalam decat inaintea folosirii,altfel se strica mult mai repede.Din aceasta cauza este recomanadat sa fie alese cu grija,deci sa le cumparam intregi si nu sfaramate,sau acerite cu o pelicula de mucegai.De asemenea,ca majoritatea fructelor, maximum de proprietati medicinale le au cand sunt foarte coapte dar spre deosebie de alte fructe nu se mai coc si dupa ce au fost culese,de aceea este bine sa le cumparam coapte,rosu-inchis la culoare si nu verde sau roz-portocalii.
Capsunile contin 90% apa si 5.5% zaharuri.Continutul caloric este scazut: 35 calorii la 100 g.
Capsunile sunt bogate in antioxidanti (vitaminele C, E si betacaroten), acid folic (indispensabil pentru femeile insarcinate), vitamine (B1, B2, B6, K, PP), saruri minerale si oligoelemente (calciu, fier, fosfor, potasiu, iod, cupru, mangan) si fibre.
-asigura oxigenarea celulara
-fibrele din capsuni inhiba producerea colesterolului din ficat si ajuta la stabilizarea glucozei din sange.
-combat impotenta
-scad tensiunea arteriala datorita continutului de vitamina PP
-au efect diuretic si depurativ (ajuta la eliminarea toxinelor)
-sporesc imunitatea organismului
-au efect hipoglicemiant, putand fi consumate si in diabet
-amelioreaza astenia nervoasa, insomniile
Sunt recomandate si in anemii (fier si cupru), insuficienta hepatica, litiaza si diskinezie biliara (vitamina K asigura buna functionare a ficatului).
Cura de capsuni exclusiva,se poate face timp de 3 maxim 4 zile tmp in care se va bea multa apa si nu se va consuma nimic in fara de capsuni[maxim 2 kg/zi]. Aceasta cura are ca efect detoxifierea organismului,si intarirea lui,dar si pierderea catorva kilograme in plus [care se vor recupera rapid,daca nu trecem treptat la o alimentatie obisnuita.] Pentru a nu recupera rapid kilogramele pierduta,se vor consuma treptat si alte alimente,urmand ca in primele zile dupa cura sa consumama,numai supe usoare si salate,cu foarte putina grasime [ulei],si apoi treptat cate putin sa introducem branzeturile si in final carnea,toate cu continut cat mai mic de grasime.
Varianta 'light' a acestei cure este consumul exclusiv de capsuni la micul dejun si cina [pana la 500g-1kg/zi] dar cu un pranz usor la alegere,daca se poate supa si salata,fara carne.
Benefice pentru ten,capsunile sunt utilizate si in cosmetica.
Masca facuta din capsuni sau fragi zdrobiti, la care se pot adauga si cateva picaturi de zeama de lamaie, albeste, hidrateaza si revitalizeaza pielea,.
Masca cu capsuni pentru tenul gras se prepara din capsuni zdrobite, amestecate cu albus de ou.
Masca cu capsuni pentru tenul uscat se prepara strivid doua capsuni proaspete si bine coapte la care se adauga apoi o lingurita de caimac sau smantana.
Capsunile trebuie consumate cu grija deoarece aceste fructe este pot fi alergenice.Sunt deci contraindicate bebelusilor si copiilor ma mici de 3-4 ani.Capsunile nu sunt recomandate nici persoanelor cu intoleranta la aspirina, Pentru ca sunt bogate in compusi numiti salicilati.