Astazi vom invata cum sa facem cateva tipuri de flori, pentru torturi. In cazul de fata vom invata trandafiri, panselute si garoafe.
Cred ca in cazul de fata, pozele explica totul. Este vorba de ornamente din pasta de zahar.
Aceleasi ornamente totusi putem sa le modelam si cu ciocolata. Mai scump putin, dar mai delicios. Retetele sunt postate la urmatoarele pagini. Pentru pasta de zahar urmariti pagina http://retete-culinare-diverse.ro/news1158.html.3. Pentru reteta de ciocolata elastica urmariti adresa http://retete-culinare-diverse.ro/forum-t205.html. In forografia de mai jos, am folosit ciocolata , reteta fiind explicata cum am mai spus la pagina de mai sus.
Deci daca doriti sa urmariti pas cu pas modelarea ornamentelor, dati click pe butonul de mai jos.
1-TRANDAFIRI
Avand pasta de zahar [ fondantul] gata pregatit, intindem o foaie cu sucitorul.Cu ajutorul unui paharut mic, decupam 3 cercuri pentru un boboc de trandafir, sau 5 pentru un trandafir deschis.
2-Se dispun cercurile ;a fel ca in poza, asemeni cercurilor olimpice.
3- Cu mana unsa cu margarina, se ruleaza cercurile asternute, apoi se indoaie putin marginile.
4-Aceste este un trandafiras format din cercuri. O metoda mult mai simpla este de a taia o fasie dreptunghiulara si de a o rula cu grija.
5-Acesta este un trandafiras format dintr-o fasie de fondant.
6-PANSELUTE
Pentru panselute taiem din foaia de fondant intinsa 4 lacrimi mai mari, la aceeasi dimensiune.
7-Apasam marginile cu degetul, astfel incat sa se increteasca marginile.
8-Punem petalele de panselute pe un pahar uns cu margarina sau presurat cu putin amidon, si le lasam la intarit cateva ore.
9-Din pasta de zahar de alta culoare intindem alta foaie. Eu am folosit galben si roz pentru ca aveam un surplus de fondant de la un tort, dumneavoastra folositi orice culoare doriti. Decupam 2 petale in acelasi mod, dar de dimensiuni mult mai mici.
10-Se pun tot pe un pahar, ca sa capete o forma usor indoita.
11-Montam petalele ca in fotografia de mai jos, si le lipim cu putin fondant proaspat si moale in partea din spate, astfel incat sa nu se vada.
12-Cu o pensula muiata in ciocolata, desenam raze de soare in partea din mijloc, care nu sunt reusite in fotografia de mai jos, pentru ca ma grabeam si nu am incalzit ciocolata cat trebuie. Astfel incat in loc de raze de soare, am trantit o pata inestetica.
13-GAROAFE
Pentru garoafe intindem o foaie de fondant , din care decupam cu cutitul 3 fasii la aceeasi latime.
14-Se starng una cate una fasiile asemena unui acordeon, asa cum reiese si din poza.
15-Se strange la un capat fasia si avem astfel 1/3 din garoafa aproape terminata.
16-Unim 3 astfel de fasii incretite si le strangem bine la baza sa se uneasca intre ele.
17-Cu un foarfec utilizat numai in bucatarie, si numai pentru produsele de cofetarie, crestam franjuri in petalele garoafei. Eu personal am 2 foarfece, unul pentru dulciuri si unul pentru legume.
18-Aceasta este garoafa noastra. Nu am poze explicative pentru garoafele din ciocolata de pe tortul din poza de la inceputul lectiei, dar sunt formate in acelasi mod, cu exceptia faptului, ca am desenat marginile cu o pensula muiata in ciocolata topita. Se poate folosi ciocolata topita si peste fondant.
19-Alte floricele mai putin pretentioase sunt si urmatorele mici exemple. Pentru cale folosim urmatoarea metoda.
20-Nu am avut prea mult fondant la indemana deci le-am facut foarte mici. Dupa ce le rulam, sau inainte cum dorim, atasam in mijloc si un pistil.
21-Alte floricele putem face din bilute de fondant. Pe care le turtim cu degetul.
22-Daca folosim culoare mov [ amestecam rosu cu albastru, picatura cu picatura pana nimerim nuanta dorita], tot in acest fel modelam si violetele de Parma. In fotografia de la inceputul lectiei, cu ornamente de ciocolata, am folosit puncte [ buline mici] galbene, pentru a desena pistilurile, si cred ca ai iesit binisor.
Asta e tot pentru astazi. Distractie placuta in bucatarie. In timp voi mai reveni si cu alte flori. Si inca ceva. Promit ca in curand am sa schimb aparatul de fotografiat [aproape o fosila], si voi face fotografii mult mai reusite. Dupa cum se vede cea de asta vara cu ciocolata este net mai clara.