MELOMAKARONA sunt o reteta de post. Am intarziat putin cu retetele de Craciun, dar incerc sa ma revansez rapid, in speranta ca nu am stabilit cu totii meniul de Craciun. Unul dintre cele mai gustate fursecuri la noi in casa sunt melomakarona care nu se servesc numai la masa de Craciun ci si in timpul postului Craciunului. Nu se strica repede, si pot fi tinute chiar in afara frigiderului pana la doua saptamani. In cutiii de carton, la loc ferit de umezeala, chiar si mai mult. Oricum oricat de multe as face, intr-o saptamana se mananca toate.
Pentru aceasta reteta avem nevoie de 3 cani de faina, 2 cani de gris fin macinat, 1 cana margarina topita, 1 cana ulei, 1/2 cana de zahar, 1/4 cana cognac, 1/2 cana suc de portocale, 2 lingurite praf de copt, 1/4 lingurita cuisoare, 1/2 lingurita scortisoara, 1 cana de nuca macinata
Sirop: 2 cani de zahar, 1 cana de miere, 1 1/2 cana de apa, 2 lingurite scortisoara, 1/4 lingurita cuisoare, 1/2 lingurita scortisoara.
Decor cateva linguri de nuca macinata
Deci daca doriti sa urmariti pas cu pas modelarea ornamentelor, dati click pe butonul de mai jos.
1-Pentru inceput pregatim siropul ca sa aiba timp sa se raceasca. Fursecurile calde, gata coapte se scufunda in sirop rece. Se pun toate ingredientele pentru sirop la fiert, si se trage deoparte cratita dupa ce a dat in clocot. Se amesteca sa se dizolve spuma, apoi se da la rece.
2-Pregatim toate ingredientele pentru aluta. Intr-un lighenas punem grisul, faina cernuta cu praful de copt, zaharul si nuca macinata. Amestecam toate ingredientele uscate la un loc cu condimentele, inainte de a turna pe cele sub forma lichida, caci pentru aceasta reteta nu avem voie sa framantam aluatul prea mult. Este vorba de un aluat foarte gras care musteste de ulei. Daca il framantam prea mult, uleiul se separa si fursecurile vor fi tari.
3-Separat topim intr-o cana la microunde margarina si pregatm in cani sucul de portocale amestecat cu cognacul si cana de ulei. Se toarna totul peste ingredientele uscate din lighenas apoi se framanta doar atat cat sa se omogenizeze aluatul.
4-Se iau cu mana bulgarasi de marimea unei sarmale mai marisoare, si se ruleaza pe o sita cu ochiuri mari, ca sa ii dam forma traditionala de zig-zag.
5-Fursecurile gata formate, se aseaza unul langa altul intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Nu e nevoie sa ungem tava.
6-Le dam la cuptor la 190 de grade, pana se rumenesc si devin putin maronii.
7-Scoatem siropul rece din frigider si scufundam fursecurile gata scoase din cuptor in sirop rece, cate 7-8 cate incap intr-o craticioara. Le scoatem afara dupa 1 minut, si le scufundam pe urmatoarele. Se scot cu o paleta si se aseaza unul langa altul pe un platou pe care am presurat putina nuca.
8-Dupa ce s-au racit complet, putem sa le asezam unul peste altul, si le mai presaram cu putina nuca pentru decor.
Din aceasta reteta ies 2 tavi mari, adica in jur de 40 de fursecuri. Nu uitati ca aluatul nu trebuie framantat prea mult. Este o reteta superdelicioasa, si asa cum am mai spus, putem sa o servim cu incredere in post. Desi este o reteta de Craciun, eu o gatesc si in timpul anului, si de asemenea de cate ori dorim ceva dulce la masa si in postul Pastelui.