Aceste este tortul pe care l-am facut saptamana asta pentru nepotelul meu.
Am primit deja o comanda pentru un tort aniversar la sfarsitul lunii, deci este o ocazie sa public si un articol despre ornamentele din pasta de zahar. Din cauza spatiului restrans pe prima pagina, vom imparti aceasta lectie in mai multe capitole.
Astazi va voi arata cum am facut oitele si viteii.
Am facut 2 oite care tin o coarda, o vacuta care sare coarda si a cazut lata, si inca o vacuta care face parte din alt tablou, pe care il vom publica data viitoare.
Folosim aceeasi reteta de pasta de zahar pe care am publicat-o la aceasta pagina http://retete-culinare-diverse.ro/news1158.html.3.
In plus avem nevoie de cca 20 g ciocolata de menaj, si o pensula cu care desenam petele de ciocolata.
Pentru a urmari toate fotografiile si explicatiile in amanunt, dati click pe butonul 'deschide' de mai jos.
1- Se framanta o pasta de zahar cu sirop de glucoza ca sa ramana alba. Din cantitatea de ingrediente de la reteta aceasta propun sa se foloseasca numai jumatate din ingrediente. Daca nu avem cantar de mare precizie pentru a cantari gelatina, atunci luam un pliculet de 10 g si il impartim in 4 gramajoare egale si folosim doar una. Se framanta fondantul dupa instructiunile de la pagina mai sus amintita.Se intinde foaia de pasta de zahar groasa de 3-4 mm. Din cealalta jumatate se framanta un fondant de culoarea din poze. Ca sa o obtin am folosit o picatura rosie si un varf de ac de albastru.
2- Se aplica foaia de fondant peste o sita cu ochiuri mari de la friteza, si se apasa, incat sa se imprime usor ochiurile. Se taie in 2 fasii, carese ruleaza apoi rolo, cu grija sa nu se stearga modelul.
3- Se ruleaza o macaroana groasa cam cat degetul mic si lunga cat 2 falange, care vor fi urechile pentru oita.
4- Din fondantul la culoare roz-bej se formeaza 1 biluta mai mare pentru cap si 4 mai mici pentru picioare.
5-Se lipeste capul de corp apoi cu macaroana alba pentru urechi se acopera lipitura. Macaroana are dublu rol de a lipi cele 2 parti si de a masca lipitura.
6-Se lipesc apoi si piciorusele unul langa altul ca in fotografie.
7-Cu mana se alungeste putin botul, apoi intepam ochii cu o scobitoare.
8-Trecem apoi la vitelus. Facem o macaroana groasa cacea din fotografie si o rulam ca pe o potcoava. Separat luam putin colorant rosu si putin fondant bej-roz, si le framantam pana obtinem o culoare vie. Avem nevoie de 2 triunghiulete mici pentru urechi din pasta alba, 2 din pasta roz tot pentru urechi. Mai avem nevoie de o bila de fondant roz pentru bot si una din fondant alb pentru cap.
9-Lipim apoi o bucata cat o sarmaluta ovala peste picioarele in forma de potcoava.
10- Separat modelam 2 manute ca 2 tuburi mici, apoi lipim botul roz de capul rotund, intepam botul cu o scobitoare pentru nari, atasam apoi si urechile.
11-Incalzim 10-20 grame de ciocolata de menaj la microunde, apoi cu o pensula, desenam petele pe corpul vacutei, si ochii de ciocolata.
12-Cu mana framantam un X de forma celui din forografie, lung cam de 5-6 cm .
13- Procedam ca in exemplul de mai sus pentru a lipi capul vacutei cazute jos, si petele de ciocolata.