Nasturelul sau nasturasul,este o planta care creste in mod spontan in locurile cu multa umezeala. Specia are o dezvoltare vegetala pronuntata, in ciuda taliei modeste.Apartine familiei Brassicaceae si nu este decat o alta specie de creson cu care se confunda uneori.
Nasturelul are un rizom lung,tarator,ceea ce o ajuta sa se dezvolte ca o tufa,cu frunzele inferioare lung-petiolate, cu trei-cinci foliole, din care foliola terminala este mai mare, iar cele superioare scurt-petiolate.

Se cultiva in mai multe tari europene.La noi, se procura aproape exclusiv din flora spontana.Lastarii tineri, precum si frunzele, se colecteaza primavara (martie - mai).Recoltate inainte de inflorire, frunzele se spala bine in curent de apa si apoi vor fi intrebuintate.
Ele se consuma sub forma de salata dar si ca condiment.In salate, nasturelul are gust placut, aromat si usor picant.Nasturelul se foloseste numai in stare proaspata, nu se usuca, pentru ca iÅŸi pierde din calitatile nutritive si isi pierde si aroma.Se pot totusi mura bobocii de nasturel,dar este putin folosit in felul acesta.Mai nou se poate adauga in suoele fierbinti la sfarsit,tocate,si presurate ca si mararul sau patrunjelul,sau servite in acelasi fel cu omletele.

Planta contine: protide, hidrati de carbon, cantitati considerabile de saruri minerale - fier, magneziu, fosfor, iod, cupru, zinc, calciu, vitamina C si E, vitaminele A,Bj, B2.
Nasturasul poseda proprietati antiscorbutice, remineralizante si depurative deosebite,efecte diuretice si afrodiziace.Curele de primavara cu nasturel sunt deosebit de indicate fumatorilor.Planta este indicata ca supliment in astmul bronsic,ca adjuvant, se administreaza in caz de edem, bronsita, anorexie, staze limfatice si calculoza urinara.Planta este indicata prin uz extern, in ulceratii tegumentare, arsuri, gingivite, paradontoze si impotriva caderii parului.

Atentie!!!Nasturelul trebuie evitat de cei care sufera de ulcer gastric sau de nefroza nu trebuie adiministart sub nici o forma copiilor mai mici de 4 ani si femeilor insarcinate deorece poate produce contractii uterine .