Curry si frunzele de Curry (Murraya Koenigii)

Arborele de curry ajunge la 4-6 m inaltime, iar trunchiul sau poate atinge 40 cm diametru. Frunele sunt penate, culoarea frunzelor de curry fiind verde-inchis stralucitor.Florile sunt mici, albe si parfumate. Fructele sunt mici si negre; semintele lor sunt otravitoare.

poza reteta culinara

Ca si condiment sunt folosite frunzele,care au o aroma delicata,ce se pierde in cateva zile,sau prin uscare,ceea ce explica,faptul ca amestecul de curry cunoscut in comert sub acest nume,nu contine frunze de curry,ci este un amestec de condimente a caror proportie variiaza de la un producator la altul.De asemeni,pe langa condimentele de baza folosite la formarea acestui amestec, mai sunt si o lunga serie din cele mai putin importante care de asemeni variiaza de la o firma producatoare la alta.
poza reteta culinara

Pulberile de curry sunt o inventie britanica,mai mult sau mai putin reusita, in incercarea de a imita aromele indiene.
Se poate spune ca in linii mari,amestecul de curry cunoscut in comert sub numele de curry este o combinatie in procentaje diferite a urmatoarelor condimente: ghimbir, usturoi, ceapa, coriandru, cardamom, chimen, scortisoara, curcuma, ardei iute, fenicul, asafoetida, cuisoare, sare, seminte de mustar, etc..Pudra de curry tine mai mult de bucataria britanica si de cea internationala decat de cea indiana,in care nu este aproape deloc folosita.
Intorcandu-ne la arborele de curry,care a imprumutat numele sau si amestecului de mai sus,putem spune ca are valoare de condiment[frunzele sale],numai pe scara locala,in regiunile unde creste si pot fi folosite frunzele proaspete.Este un arbore foarte raspandit in India si Sri Lanka,unde creste ca arbore salbatic. Aduse de imigrantii indieni, frunzele de curry au ajuns si in Malaezia, Africa de Sud si insula Reunion.
poza reteta culinara

Termenul de curry este numele adoptat in occident pentru a descrie o serie de mancaruri elaborate cu un amestec de condimente, tipic bucatariilor asiatice.In India el se refera la o mancare[de obicei de legume] picanta.In Thailanda, termenul se refera la orice mancare gatita cu lapte sau nuca de cocos,In Birmania,se refera la mancarurile cu sosuri pe baza de prajeala de ceapa,In Indonezia,termenul este mult mai raspandit ,folosindu-se aproape la orice fel de mancare condimentata.In Vietnam,termenul se refera la mancarurile condimentate cu amestecul de pudra de curry inventat de britanici.

Ultimele produse cu reduceri