Mustar negru denumit stiintific Brassica nigra sau Sinapis nigra, este o planta anuala avand inaltimea pana la 1,5 m. Apartine familiaei de plante Brassicaceae (familia verzei). Este cunoscut popular si sub numele haradal, horsti, mustar-de-camp, mustar-salbatic, rapita-de-mustar sau rapita-salbatica.

Planta are tulpini puternice cu frunze lobate. Florile sunt de culoare galben intens iar semintele se gasesc in pastai de 2,5-5 cm lungime, fiecare continind sase seminte.Mustarul negru are seminte sferice, culoarea variind intre maro-inchis si negru,insa mai mici si cu gust mai pregnant decat mustarul alb.
Este utilizat numai produsul obtinut prin culturi.Totusi exista putine culturi de mustar negru,fiind inlocuit incet-incet de mustarul brun care e mult mai usor de recoltat.

Semintele de mustar negru sunt lipsite de miros, iar gustul, la inceput este amarui, apoi intepator, arzator.Semintele intregi de mustar negru se folosesc la muraturi si la marinate pentru carnea de pui si peste. Semintele pot fi de asemenea prajite si utilizate in diverse mancaruri.La prepararea pastei de mustar sunt insa folosite de obicei semintele de mustar alb,care sunt mai putin iuti. Exista insa diferite tipuri de pasta de mustar care folosesc combinatii de boabe de mustar albe , brune si/sau negre. Mai sunt folosite si in amestecuri de condimente precum amestecul de condimente bengalez panch phoron sau in amestecul sud indian sambaar podi.

Semintele pot fi depozitate minim sase luni daca sunt ferite de umezeala, lumina si contact cu aerul.
Este folosit si in medicina sub forma de cataplasme pentru diverse afectiuni.