Ienuparul (Juniperus communis) este o planta multianuala cunoscuta popular ca boaba de brad, bradisor, bradul-ciumei, brazii pitici, butimoaca, ceatina, ceten, cetina, jreapan . Coniferele genului Juniperus apartin familiei Cupressaceae.La noi in tara creste si ienuparul pitic (Juniperus sibirica),cea mai cunoscuta specie fiind totusi Juniperus communis.

Planta ,( Juniperus communis ), iubitoare de luminozitate si umiditate, care creste in locuri stancoase, inzone muntoase, pasuni este un arbust cu frunze aciculare, dispuse in verticile de cate trei si fructe false (pseudobace) , negre-albastrui.Creste pana la 1-2 m.Desi infloreste primavara, fructele nu reusesc sa se coaca pana in toamna ci abia in toamna anului urmator .Fructele de ienupar se culeg deci in al doilea an la maturitate deplina, cind devin negricioase incepind din octombrie pina in iarna.Se usuca in incaperi aerisite, cu putina caldura, in straturi de 15-20 cm.

Fructele uscate de „Juniperus communis†(boabe mari, negre, zbarcite) se utilizeaza in bucatarie drept condiment, in special in marinade, pentru vanat sau varza [mai ales murata], si ca ingredient la fabricarea ginului.El este utilizat in retetele traditionale din Europa centrala, mai ales din sudul Germaniei si din Austria. In Europa se mai fabrica si o bere prin fermentarea orzului, care este uscat intr-un cuptor si se pune la fermentat timp de o saptamana cu boabe de ienupar.Se combina bine cu piper negru, maghiran,foi de dafin, si cimbru.

Are multe aplicatii in medicina homeopata fiind un bun diuretic, bronhodilatator, antispastic bronsic, antimicrobian, carminativ,antiseptic si antireumatic.Este foarte bun in combaterea diabetului
Uleiul esential este stimulant pentru nefronii rinichilor, astfel incat planta trebuie evitata in cazul bolilor de rinichi sau pe timpul sarcinii.